BH-Gas
0

Uspješno evaluirane kompanije za izgradnju gasovoda Zenica - Travnik

FENA
U sklopu tenderskog postupka za odabir ponuđača za izvođenje radova na izgradnji transportnog gasovoda Zenica - Travnik evaluacioni komitet BH-Gasa sačinio je izvještaj o evaluaciji prispjelih ponuda u okviru pretkvalifikacije, saopćila je Uprava kompanije BH-Gas.

Na prethodno navedeni evaluacioni izvještaj Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je, kao finansijer u ovom projektu, dala svoju saglasnost, nakon čega je kompanija shodno postojećim procedurama obavijestila ponuđače o rezultatima pretkvalifikacije, navodeći listu uspješno evaluiranih kompanija.

To su: Konzorcij OTF-KVV, Konzorcij BIS VAM Anlagentechnik GmbH i Strabag AG, Konzorcij MONTER - Strojarske montaže d.d. Zagreb i GP PUT d.d Sarajevo, SICIM S.p.A., Konzorcij HABAU Hoch und Tiefbaugesellschaft M.B.H. i PPS Pipelinesystems GmbH.

Iz BH-Gasa također ističu da je nakon upućene obavijesti o rezultatima evaluacije u četvrtak predstavnik jedne od negativno evaluiranih kompanija (Montmontaža Plc) Mladen Antunović uputio prijeteći telefonski poziv izvršnom direktoru BH-Gasa, što je nezabilježeno u dosadašnjoj poslovnoj praksi te kompanije.

Nakon odbijanja da se postupi shodno "sugestijama", Uprava BH-Gasa je o svemu obavijestila Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Bez obzira na sve pritiske kojima su izloženi uposlenici BH-Gasa u vezi s konkretnim tenderskim postupkom, ni u kom trenutku upravljačka struktura ove kompanije neće odstupiti od korektnog obavljanja svojih zadataka. BiH je pravna država te BH-Gas kao pravni subjekt unutar nje djeluje isključivo i samo u skladu s postojećom entitetskom i državnom legislativom, kaže se u saopćenju BH-Gasa.