{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Uspjeli smo bankarski sektor ostaviti likvidnim"

F
25.3.2009. u 15:50
0
0
"Uspjeli smo bankarski sektor ostaviti likvidnim"
0
"Uspjeli smo bankarski sektor ostaviti likvidnim"
U Bosni i Hercegovini u 2008. godini nastavljen je trend održivog ekonomskog rasta iz prethodnih godina i prema procjenama iznosi 5,5 posto, izjavio je danas u Sarajevu guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Kemal Kozarić na konferenciji za novinare posvećenoj bh. bankarskom sektoru.
Prezentirajući makroekonomske pokazatelje BiH, on je kazao da je prosječna inflacija u BiH u protekloj godini iznosila 7,4 posto, dok je inflacija na godišnjem nivou, mjerena u decembru, u odnosu na isti period godinu ranije, iznosila 3,8 posto.

Vanjski dug BiH uredno je servisiran, a iznosio je 4,19 milijardi KM ili 16,7 posto BDP-a, što govori da je BiH još umjereno zadužena zemlja.

Po Kozarićevim riječima deficit tekućeg računa u prošloj godini iznosio je 3,6 milijardi KM ili 14,6 posto BDP-a, što je najvećim dijelom posljedica visokog vanjskotrgovinskog deficita koji je iznosio nešto manje od deset milijardi KM.

Drugi ekonomski problem jeste stopa nezaposlenosti i ona je iznosila 23,4 posto. U 2008. također je zabilježen i manji priliv direktnih stranih investicija, a iznosile su 1,3 milijarde KM.

Guverner je kazao da je u 2008. nastavljen trend kredita i da su ukupni krediti na kraju godine iznosili 14,5 milijardi KM te da su veći za 21,7 posto u odnosu na kraj 2007. Privrednim preduzećima zabilježen je rast kredita po stopi od 27,7 posto, a domaćinstvima po stopi 17,8 posto - rekao je Kozarić.

Također je istaknuto da je CBBiH 2008. završio s nivoom deviznih rezervi od 6,3 milijarde KM. Neto slobodne devizne rezerve 31. decembra 2008. iznosile su oko 560 miliona KM.

Ostvareni profit CBBiH u prošloj godini je 199,4 miliona KM, što je rekordan profit od osnivanja CBBiH. Od tog iznosa , kako je najavio guverner Kozarić, 119,6 miliona KM početkom aprila, u skladu sa Zakonom o CBBiH, bit će prebačeno u budžet institucija BiH.

On je kazao da je činjenica da je CBBiH nekoliko puta morao da intervenira kada su komercijalne banke zbog podizanja depozita bile pod izvjesnim pritiskom kako bi ojačao njihovu likvidnost.

Posljednjom odlukom, kako je dodao, uvedena je diferencirana stopa obavezne rezerve prema kojoj je stopa obavezne rezerve na depozite oročene na period duži od jedne godine smanjena sa 14 na 10 posto, dok je stopa obavezne rezerve na depozite koji ulaze u osnovicu za obračun obavezne rezerve, a čija je ročnost do jedne godine, ostala 14 posto.

- Uspjeli smo, što i jeste naš osnovni zadatak, da ostavimo bankarski sektor likvidnim. Danas je, recimo, dnevna likvidnost 900 miliona KM preko obavezne rezerve koju komercijalne banke drže u Centralnoj banci - kazao je Kozarić

Kozarić je dodao i da je CBBiH promijenio politiku investiranja deviznih rezervi te da su one iz komercijalnih banaka prebačene u centralne banke zemalja EU i Banku za međunarodna poravnanja u Bazelu, čime se CBBiH zaštitio od mogućih gubitaka po osnovu deviznih rezervi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: