ProCredit banka
0

Uspjeh Programa za vođenje kućnog budžeta

Sarajevo-x.com
Nakon što je u okviru kampanje "Kako planirati kućni budžet" klijentima i građanima BiH omogućen besplatan pristup programu koji omogućava ovaj posao, ProCredit banka je zabilježila 1.191 posjeta na oficijelnoj web stranici u BiH u potrazi za ovom informacijom.

U petnaest dana trajanja kampanje 808 osoba je instaliralo program za vođenje kućnog budžeta, čime su, ističu iz ove banke, veoma zadovoljni.

"Ljudi su prepoznali važnost odgovornog raspolaganja novcem i počeli s korištenjem ovog programa", kažu iz ProCredit banke.

Cilj programa bio je olakšati upravljanje kućnim finansijama i potaknuti ljude da odgovornije raspolažu svojim novcem. Na ovaj način građani mogu kvalitetnije sagledati svoju finansijsku situaciju i kontrolisati sredstva u budućnosti. Međutim, važno je naglasiti da upravljanje troškovima ne bi trebalo biti samo sebi svrha i da svako treba imati plan o investiranju/štednji, kako bi upravljanje budžetom imalo smisla.

Automatsko praćenje troškova zasigurno neće promijeniti naše navike, niti ćemo zbog toga na kraju mjeseca imati više novaca. Ono što će nam praćenje troškova omogućiti je informacija koliko zaista trošimo, te želimo li i dalje toliko novaca trošiti na određenu kategoriju. Sada kada građani imaju tablice/program oni mogu jednostavno unaprijed planirati svoj budžet i višak novaca koji ostvare mogu odvojiti na stranu za vanredne situacije ili planove za budućnost, izjavili su iz ProCredit banke.

Kako bi pojednostavili upravljanje kućnim budžetom, za one građane koji nemaju pristup internetu, kreirane su brošura i tablice za svaki mjesec u godini u koje mogu upisivati svoje planirane i stvarne prihode i troškove. S druge strane, svima je omogućen pristup kompjuterskom programu za planiranje kućnog budžeta, koji mogu pokrenuti sa web stranice banke www.procreditbank.ba.

Kompjuterski program daje jednostavan pregled prihoda, troškova i štednje uz automatski izračun. Kao dio programa građani imaju pristup konvertoru valuta, depozitnom i kreditnom kalkulatoru, planeru i evidenciji ostalih finansijskih obaveza.

Građanima se preporučuje je da preuzmu program sa web stranice banke, da bez prevelikog opterećenja prate svoje troškove jedan mjesec i da pokušaju isplanirati troškove za idući. U tom procesu važno je pogledati ima li mjesta za uštedu novca i na kojim kategorijama bi mogli uštedjeti za određenu svrhu. Savjet banke je da na početku slijedećeg mjeseca ušteđeni iznos građani odvoje na poseban račun, kako bi iz svog novca izvukli najveću vrijednost ostvarujući kamatu na štednju. Kako bi uspješno vodili kućni budžet, važno je pratiti šta se događa sa budžetom kroz mjesece i pokušati što više novaca odvojiti za investiranje ili štednju, a da se pritom ne odriču stvari do kojih im je istinski stalo.