biznis
0

Uskoro sporazum sa Srbijom o izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela"

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će tokom ovog mjeseca biti parafiran sporazum s Vladom Srbije o izgradnji Hidroelektrane "Buk Bijela" i hidroelektrane u Foči.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao da su na tom projektu angažirani stručnjaci koji rade na pripremi kompletnog ugovora da bi se trajno definirala izgradnja HE “Buk Bijela".

Precizirao je da sredstva iz Razvojnog programa RS-a namjerava “veoma oprezno” upotrijebiti kako ne bi izazvala bilo kakve negativne pritiske i posljedice na inflaciju ili pogoršanje vanjskotrgovinskog bilansa RS-a i BiH.

Najavio je da će Vlada sredstva dobijena od privatizacije Naftne industrije RS-a u iznosu 110 miliona eura uključiti u Razvojni program RS-a, kao i kamate od više od 15 miliona KM koje dobija od deponovanih sredstava privatizacije “Telekoma RS-a”.

"To znači da ćemo imati priliku da intervenišemo tim sredstvima u još nekim projektima, a Vlada je opredijeljena da u svakoj općini intervenira s projektima koji će biti najbolji za tu loklanu zajednicu", rekao je Dodik.

Dodik je, također, potvrdio i da su proteklih mjeseci vođeni pregovori s američkim “Dženeral elektrikom” o zajedničkom ulaganju u Željeznice RS-a.

Izrađena je studja izvodljivosti za ta ulaganja na bazi koje će biti raspisan tender za partnera u tom poslu i ti poslovi su u završnoj fazi.

“Sve bi trebalo da se završi potpisivanjem ugovora u februaru”, kazao je Dodik.