Prognoza šefa OPEC-a
0

Uskoro smanjenje proizvodnje nafte

FENA
Šakib Kelil
Šakib Kelil
Naftno tržište bi trebalo da se pripremi na iznenađujuću odluku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) za smanjivanje proizvodnje, na predstojećem sastanku kartela 17. decembra, izjavio je ovog vikenda u Alžiru predsjednik OPEC-a Šakib Kelil.

Predsjednik OPEC-a je time nagovijestio da će smanjivanje proizvodnje nafte u okviru zemalja članica kartela na predstojećem sastanku u alžirskom gradu Oranu, biti značajnije nego što se očekivalo, objavile su svjetske agencije.

Kelil je rekao da je u kartelu došlo do saglasnosti u vezi sa značajnim smanjivanjem nivoa eksploatacije nafte i dodao da bi smanjivanje proizvodnje moglo da bude znatno.

On je pri tome upozorio da neki analitičari očekuju pad proizvodnje čak za dva miliona barela (1 barel = 159 litara) dnevno.

Kelil, koji je istovremeno i alžirski ministar energetike, je još početkom protekle sedmice naveo da se nada da će Rusija, Norveška i Meksiko postati nove članice kartela OPEC, ili da će se bar pridružiti ovoj organizaciji u ograničavanju proizvodnje nafte, kako bi se doprinijelo povećanju cijena tog goriva.

OPEC se još krajem septembra dogovorio o smanjenju isporuka na tržište za 1,5 miliona barela nafte dnevno, ali taj korak nije doprinio da se pad cijena tog energenta zaustavi, ukazuju stručnjaci.

Cijena američke lake nafte je svoju rekordnu vrijednost od 147,27 dolara za barel imala jula ove godine, ali je od tog doba, zbog bojazni od negativnog uticaja privrednog usporavanja na tražnju, značajno pala i to u petak na svoj četvorogodišnji minimum od samo 40,50 dolara za barel.

Ruski ministar energetike Sergej Šmatko je minule sedmice izjavio da bi Rusija mogla da se pridruži kartelu OPEC u smanjivanju proizvodnje nafte.

Zemlje koje nisu članice tog kartela su posljednji put slijedili primjer OPEC-a u smanjivanju proizvodnje 2002. godine.

Rusija, Meksiko i Norveška su te godine ograničili proizvodnju nafte pošto su cijene te glavne energetske sirovine današnjice pale na manje od 20 dolara za barel, podsjećaju agencije.