Mijo Brajković
0

Uskoro otpuštanja radnika "Aluminija"

FENA
"Aluminij" je prisiljen uskoro poduzeti mjere otpuštanja radnika, smanjenja proizvodnje i tužbu protiv Vlade FBiH, kazao je generalni direktor Aluminija d.d. Mostar Mijo Brajković tokom današnjeg posjeta makedonskog veleposlanika u BiH Mihajla Trpkoskog tom preduzeću.

Kako je saopšteno iz Aluminija, Brajković je gostu iz Republike Makedonije pojasnio stanje u kojem se "Aluminij" nalazi nakon drastičnog pada cijene aluminija na Londonskoj berzi te nakon najnovije odluke Vlade Federacije BiH o opskrbi strujom koja je i ovaj put, kako je kazao, diskriminirajuća po "Aluminij".

"Umjesto da Vlada Federacije BiH donese konkretne mjere kako bi ublažila posljedice svjetske krize na bh. gospodarstvo, ona donosi selektivnu odluku koja još više otežava ionako bezizlazno stanje po Aluminij. Riječ je o klasičnom primjeru diskriminacije, jer je opskrba električnom energijom omogućena svim ostalim tvrtkama. Upravo u ovom teškom trenutku vidljivo je koliko je odluka o uvođenju novih tehnologija bila ispravna. Da je nismo proveli, danas Aluminija uopće više ne bi bilo", kazao je Brajković.

Makedonski veleposlanik je, kako se navodi, izrazio nadu da će Aluminij uprkos svim poteškoćama uspjeti opstati na tržištu te da će u boljim vremenima doći do gospodarske saradnje između Aluminija i makedonskih preduzeća.