Potpisan ugovor
57

Uskoro izgradnja potisnog cjevovoda za rezervoar vode u sarajevskom naselju Sokolje

Klix.ba
Potpisan je ugovor između Općine Novi Grad i građevinske firme Orman o izgradnji potisnog cjevovoda od pumpne stanice Briješće do rezervoara za vodu u naselju Sokolje u dužini od kilometar i po.

Riječ je o sistemu vodosnabdijevanja rezervoara Sokolje, koji je ranije izgrađen, kao i pumpna stanica u Briješću koja će taj rezerovar snabdijevati vodom.

Rezerovar kapaciteta 1.000 kubika vode trebao bi riješiti problem vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i dijelova Sokolja. Riječ je o dijelu općine koji nije adekvatno pokriven gradskom vodovodnom mrežom, gdje se u ljetnjim mjesecima stanovništvo vodom snabdijeva pomoću cisterni.

"Nakon izgradnje potisnog cjevovoda između pumpne stanice i rezervoara, gradit će se distributivna mreža do samih stambenih objekata, čime će ovaj sistem biti kompletiran. To je dugogodišnji proces ulaganja u vodosnabdijevanje ovog dijela općine, a nakon Dobroševića sljedeći je dio koji smo imali nepokriven gradskom vodovodnom mrežom", rekao je načelnik Semir Efendić.

Očekuje se da će puštanjem u rad rezervoara Sokolje, omogućiti da se u budućnosti sa tog rezervoara vodom snabdijeva i Mjesna zajednica "Reljevo".

Kada je riječ o nadzoru nad izvođenjem radova, Efendić je kazao da je Općina ranije imala potpisan ugovor sa preduzećem Vodovod i kanalizacija (ViK), koji su vršili nadzor nad realizacijom navedenih projekata.

"Obzirom na to da smo Od ViK-a dobili informaciju da oni više nemaju kapaciteta da vrše nadzor nad izvođenjem navedenih radova, mi ćemo od njih još jednom zatražiti da isprate ovaj projekat, a ukoliko ne budu mogli, bit ćemo prinuđeni da izabaremo nadzor putem javnog poziva", kazao je općinski načelnik.

Izgradnja pumpne stanice u Briješću koštala je oko 300.000 KM, dok je izgradnja rezerovara u Naselju heroja Sokolje koštala oko 450.000 KM.

Također, potpisan je i ugovor za rekonstrukciju cjevovoda od Butila do Rajlovca prema pumpnoj stanici u Briješću kojim će se obezbijediti vodosanabdijevanje pumpne stanice.

Prema riječima Bedrije Hodžić, direktorice firme Orman, ukoliko budu dozvoljavali vremenski uslovi radovi bi trebali biti završeni i prije predviđenog roka od 120 dana.

Navedeni radovi će koštati blizu 385 hiljada KM.