{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro izgradnja potisnog cjevovoda za rezervoar vode u sarajevskom naselju Sokolje

16.1.2018. u 14:08
57
31
Uskoro izgradnja potisnog cjevovoda za rezervoar vode u sarajevskom naselju Sokolje
57
Potpisan je ugovor između Općine Novi Grad i građevinske firme Orman o izgradnji potisnog cjevovoda od pumpne stanice Briješće do rezervoara za vodu u naselju Sokolje u dužini od kilometar i po.
Riječ je o sistemu vodosnabdijevanja rezervoara Sokolje, koji je ranije izgrađen, kao i pumpna stanica u Briješću koja će taj rezerovar snabdijevati vodom.

Rezerovar kapaciteta 1.000 kubika vode trebao bi riješiti problem vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i dijelova Sokolja. Riječ je o dijelu općine koji nije adekvatno pokriven gradskom vodovodnom mrežom, gdje se u ljetnjim mjesecima stanovništvo vodom snabdijeva pomoću cisterni.

"Nakon izgradnje potisnog cjevovoda između pumpne stanice i rezervoara, gradit će se distributivna mreža do samih stambenih objekata, čime će ovaj sistem biti kompletiran. To je dugogodišnji proces ulaganja u vodosnabdijevanje ovog dijela općine, a nakon Dobroševića sljedeći je dio koji smo imali nepokriven gradskom vodovodnom mrežom", rekao je načelnik Semir Efendić.

Očekuje se da će puštanjem u rad rezervoara Sokolje, omogućiti da se u budućnosti sa tog rezervoara vodom snabdijeva i Mjesna zajednica "Reljevo".

Kada je riječ o nadzoru nad izvođenjem radova, Efendić je kazao da je Općina ranije imala potpisan ugovor sa preduzećem Vodovod i kanalizacija (ViK), koji su vršili nadzor nad realizacijom navedenih projekata.

"Obzirom na to da smo Od ViK-a dobili informaciju da oni više nemaju kapaciteta da vrše nadzor nad izvođenjem navedenih radova, mi ćemo od njih još jednom zatražiti da isprate ovaj projekat, a ukoliko ne budu mogli, bit ćemo prinuđeni da izabaremo nadzor putem javnog poziva", kazao je općinski načelnik.

Izgradnja pumpne stanice u Briješću koštala je oko 300.000 KM, dok je izgradnja rezerovara u Naselju heroja Sokolje koštala oko 450.000 KM.

Također, potpisan je i ugovor za rekonstrukciju cjevovoda od Butila do Rajlovca prema pumpnoj stanici u Briješću kojim će se obezbijediti vodosanabdijevanje pumpne stanice.

Prema riječima Bedrije Hodžić, direktorice firme Orman, ukoliko budu dozvoljavali vremenski uslovi radovi bi trebali biti završeni i prije predviđenog roka od 120 dana.

Navedeni radovi će koštati blizu 385 hiljada KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Plašite li se da će se poskupljenje goriva odraziti na poskupljenje namirnica?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: