Vrijednost dva miliona KM
5

Uskoro gradnja vangradske dionice magistrale u Zenici

E. M.
Glavna gradska magistrala u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
Glavna gradska magistrala u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
Uskoro bi se trebala nastaviti gradnja vangradske dionice Glavne gradske magistrale u Zenici za koju je nadležno kantonalno ministarstvo izdvojilo dva miliona KM, a na redu je Gradska uprava Zenica koja treba osigurati sve uvjete za nastavak gradnje.

Glavna gradska magistrala u Zenici svečano je otvorena 6. aprila 2016. godine, ali zamišljeni projekt putnog "prstena" grada Zenice nikada nije bio realiziran do kraja. Vangradska dionica Glavne gradske magistrale prema projektu bi trebala biti dužine 4,6 kilometara te bi se trebala vezati direktno na magistralni put M-17 i Koridor 5C.

Na nedavno održanom sastanku koji je održan u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak je kazao kako je kanton za ovaj projekt izdvojio dva miliona KM.

Naglasio je da su Vlada ZDK i ministarstvo na čijem je čelu opredijeljeni za realizaciju tri važna i vrlo vrijedna infrastrukturna projekta i to: projekt rekonstrukcije i izgradnje regionalne ceste R-413a na putnom pravcu Čajdraš - Ovnak (vrijednost projekta 1.019.000 KM), nastavak projekta izgradnje Glavne gradske magistrale Zenica - vangradska dionica (dva miliona KM) te projekt rekonstrukcije dionice puta Zenica - Babino (milion KM).

"Uradit ćemo sve da podstaknemo razvoj i povećamo kvalitet života građana Zenice, jer nama su lokalna zajednica i njeni obični građani osnovni prioritet", kazao je Isak.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da je ovo još jedan pokazatelj da je bivša vlast Grada Zenice zadužila građane za 50 miliona KM projekta koji je trebao biti kantonalni.

"Pozdravljam ovu inicijativu, ali nažalost ovo neće biti ni jedna trećina tog puta koji treba da se poveže s mostom koji spaja sadašnju regionalnu cestu s magistralnim putem M-17. Pozdržavamo ovaj projekt i već smo poduzeli određene aktivnosti kako bismo uporedo s tim putem instalirali i svu potrebnu instalaciju, odvode, plinovode, kako se ne bi kopala bar u narednih deset godina”, kazao je Kasumović.

Dodao je da će vangradska dionica Glavne gradske magistrale ovim projektom biti povezana s mostom u naselju Lukovo polje, čime bi se sanirala jedna od najgorih cesta trenutno u Zenici.

"Drago mi je da nakon niza godina Vlada ZDK ulaže novac u grad Zenicu”, zaključio je Kasumović uz informaciju da grad vodi brigu o 470 kilometara lokalnih puteva.