biznis
15

Promo / USAID: Bespovratna sredstva za bh. firme s učešćem dijaspore

USAID-ov projekat "Podrška investiranju dijaspore u BiH" poziva kvalificirane kompanije da dostave zahtjeve za dodjelu bespovratnih sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i stvaranje novih radnih mjesta kroz direktna ulaganja, pristup tržištima, prenos znanja i uvođenje novih tehnologija.

Više od 2 miliona ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine živi izvan zemlje. Bosanskohercegovačka dijaspora koja svake godine doznači sredstva u visini od gotovo 14 posto godišnjeg bruto društvenog proizvoda BiH je relativno dobro integrirana u zemljama boravka te ima veliki potencijal ali i želju da doprinese razvoju BiH. Kako bi se investitori iz dijaspore bolje uključili u ekonomski razvoj BiH, Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID) je pokrenula projekat podrške investicijama iz iseljeništva i uspostave domaćih platformi koje će pružati poslovne usluge dijaspori i olakšati proces ulaganja.

U okviru ovog projekta nedavno je objavljen i prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, dostupan kvalificiranim malim i srednjim preduzećima, kako bi se podržale inovativne ideje tj. poslovni projekti koji imaju potencijal za razvoj. Mala i srednja preduzeća koja dobiju bespovratna sredstva u okviru ovog projekta preuzimaju na sebe obavezu upošljavanja novih radnika, povećanja direktnih investicija iz dijaspore i unaprijeđenja poslovanja.

Kvalificirani korisnici mogu aplicirati za grant sredstva u iznosu do 50.000,00 KM. Aplikanti moraju osigurati minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije poslovnog projekta za koji se aplicira ne može trajati duže od 18 mjeseci.

Poziv je otvoren od 25. avgusta 2017. godine u 12.00 sati, a bit će zatvoren 30. septembra 2017. u 17.00 sati.

Zainteresirane firme potrebnu dokumentaciju mogu preuzeti ovdje. Sva dodatna pitanja zainteresirane kompanije ili pojedinci mogu uputiti putem e-mail adrese [email protected] dok će odgovori i pojašnjenja biti objavljeni na web stranici projekta.

Zainteresirane kompanije se pozivaju da prisustvuju jednom od informativnih sastanaka koji će se održati: • Sarajevo – 11 septembar 2017, 15h - Hotel Bosnia, Kulovića br. 9 • Banja Luka – 15 septembar 2017, 11:30h – Hotel Bosna, Petra Karađorđevića 97 • Mostar – 19 septembar 2017, 11h – Hotel Mostar, Kneza Domagoja