biznis
0

USAID 3E projekt organizuje Festival energetske efikasnosti u Sarajevu

Klix.ba
Predstavnici USAID 3E projekta najavljuju Festival energetske efikasnosti u Sarajevu, koji će početi 5. juna 2012. godine na Svjetski dan zaštite životne sredine. Tokom 6 dana, do 10. juna, građani Sarajeva moći će prisustvovati različitim kulturnim i zabavnim događajima, kao što su koncerti, ulične manifestacije, umjetničke izložbe i filmske projekcije.

Direktor USAID 3E projekta, Dr. Zoran Morvaj, uz isticanje važnosti primjene mjera energetske efikasnosti u zgradama javnog i stambenog sektora, objašnjava ulogu i razloge organizovanja ovakvog festivala u Sarajevu.

"Cilj ovih događanja je popularizovati temu energetske efikasnosti i približiti je građanima svih generacija, a također i prikupiti sredstva za pokretanje Multimedijalnog centra za energetsku efikasnost", kazao je Morvaj.

Centar će biti smješten u zgradi na Vilsonovom šetalištu u okviru Mašinskog fakuleta u Sarajevu, a građanima će pružati informacije o važnosti i prednostima primjene mjera energetske efikasnosti u njihovim domaćinstvima, ali i uvid u najnovija tehnološka rješenja i proizvode raspoložive na tržištu. Osim kroz prihod od ulaznica za događanja organizovana u programu Festivala, sredstva za Centar prikupljat će se i na svečanoj donatorskoj večeri, na kojoj će prisustvovati istaknuti predstavnici diplomatije, politike i biznisa u Bosni i Hercegovini.

Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID 3E projekta, najavljuje mnoštvo raznovrsnih sadržaja u programu festivala: izložbu na temu energetske efikasnosti, premijeru filma "The City Dark", multimedijalni dan energetske efikasnosti i okoliša, premijeru filma "Četvrta revolucija – energetska autonomija", atraktivnu modnu reviju, Graffiti i Break Dance Show, koncerte grupa TBF i Partybreakers, Zoster i Rambo Amadeusa u sklopu Sarajevo Beer Festivala, a zabaviti se i na Zumba partiju ili na revijalnoj vaterpolo utakmici klubova Mladost i Torpedo.

Mlađi građani Sarajeva moći će obići cjelodnevni naučni sajam za osnovne i srednje škole, takmičiti se u mini-tenisu ili se zabavljati u okviru porodičnog dana na Vilsonovom šetalištu u nedjelju, 10. juna. Više informacija o programu festivala građani mogu pogledati na web-stranici festivala. .

Festival će se službeno otvoriti 5. juna izložbom radova studenata sa Umjetničkih akademija iz Banja Luke, Trebinja, Sarajeva i Širokog Brijega, na temu energetske efikasnosti. Radovi će se izložiti u prostoru Umjetničke galerije BiH, Zelenih beretki 8, a izložba će biti otvorena tokom cijelog trajanja Festivala.

Glavni organizator Festivala energetske efikasnosti je USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) pokrenut u cilju promocije tehnologija energetske efikasnosti u zgradama i to putem pilot projekata kofinansiranim od strane javnog i privatnog sektora u BiH. Glavna komponenta 3E projekta je implementacija pilot projekata diljem BiH te podrška saradnji privatnog i javnog sektora sa inicijativama i tehnologijama energetske efikasnosti.