biznis
0

Usaglašena dugovanja Iraka prema bh. firmama

FENA
Predstavnici Agencije za privatizaciju u FBiH u saradnji s preduzećima čija su potraživanja iskazana u pasivnom podbilansu uspješno su 16. maja u Beogradu usaglasili s Yugoimportom/SDPR-om svoja potraživanja i dugovanja po osnovu obavljenih poslova u Iraku.

Potpisan je Protokol o usaglašenim komercijalnim potraživanjima od Iraka u kojem se precizira irački dug od 205.064.578,64 USD. Ovom iznosu pripadaju i kamate koje se obračunavaju od augusta 1990. do oktobra 2006. godine od 296.619.161,83 USD, kaže se u saopćenju iz Agencije za privatizaciju FBiH.

Istog dana, potpisan je i Memorandum o razumijevanju u kojem je definirana namjera potpisnika Protokola da se omogući Agenciji za privatizaciju u FBiH i preduzećima samostalan nastup u daljnjim pregovorima s iračkom stranom o restrukturiranju duga prema uvjetima koje su utvrdile i potpisale članice Pariskog kluba.

Yugoimport/SDPR je Savezna direkcija prometa robe, komisionar, putem kojeg su namjenska i nenamjenska preduzeća do 1990. godine mogla izvoziti robu i usluge. Protokol i Memorandum, pored Yugoimporta/SDPR-a i Agencije za privatizaciju u FBiH i potpisali su predstavnici preduzeća: Vranica d.d. Sarajevo, Zrak d.d. Sarajevo, Bratstvo holding Novi Travnik, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Unioninvest Sarajevo, Unis Promex Sarajevo, Famos d.d. Sarajevo, saopćeno je.