{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usa Today: Turistički trendovi 2008. - eko-hoteli, krstarenja i Hrvatska

F
12.1.2008. u 10:16
0
0
Usa Today: Turistički trendovi 2008. - eko-hoteli, krstarenja i Hrvatska
0
Usa Today: Turistički trendovi 2008. - eko-hoteli, krstarenja i Hrvatska
Najtiražniji američki dnevni list "USA Today" u petak je uvrstio Hrvatsku u glavne turističke trendove u 2008. godini, zajedno s eko-hotelima i krstarenjima.
U turističkom prilogu lista USA Today Hrvatska je među novim odredištima izdvojena kao jedna od najtraženijih, što se vidi i po rezervacijama.

"Booking za istočnoevropske aranžmane turističke agencije Carlson Wagonlit se zagrijava, a posebno za Hrvatsku je 'gorući', zahvaljujući dijelom i relativnoj snazi dolara u evropskim zemljama koje ne koriste euro", piše USA Today.

Zbog slabog dolara prodaja inozemnih turističkih aranžmana u SAD-u je sve teža, a najtraženija su odredišta ona u kojima je dolar relativno očuvao kupovnu moć, poput Argentine, Meksika, Paname i drugih zemalja Latinske Amerike i Kariba.

Od domaćih odredišta na prvom mjestu je Las Vegas, koji je u 2007. ostvario popunjenost hotela iznad 90 posto. Dio uspjeha leži i u činjenici da su avionske karte, hotelski smještaj i rent-a-car u Las Vegasu daleko najjeftiniji u SAD-u, pa se tako s istočne obale SAD-a u Las Vegas može letjeti za 100 dolara, hotel je od 25 dolara naviše a rent-a-car već od 12 dolara na dan.

Kada je riječ o ostalim turističkim trendovima, "vjerojatno je trend br. 1 da hotelska industrija postaje 'zelena'", ocijenio je Joe McInerney, predsjednik Američkog saveza hotela i pansiona, koji hotelima izdaje certifikate da su "eco-friendly".

Kod krstarenja trend je Evropa, kamo svi brodari šalju rekordan broj 'crusiera', dok se već nekoliko godina smanjuje interes za Karibe.

Kod krstarenja se također širi praksa klasiranja brodskog prostora i putnika, s ponudom luksuznih "spa kabina", "villa kabina" i sličnih, uz koje putnici imaju luksuzne prostore, bazene, restorane i poseban tretman, odvojeno od ostatka broda, kazao je Mike Driscoll, urednik magazina Cruise Week.

U gastro turizmu "sve se više traže mjesta na kojima turisti mogu učiti o hrani i sudjelovati u kulturi prehrane. Oni grade svoje odmore oko toga, a pametni hoteli nude kulinarske pakete", ističe Michael Whiteman, savjetnik i suvlasnik tvrtke za restoranski konzalting Joseph Baum & Michael Whiteman Co.

Whiteman predviđa da će u restoranskoj industriji u SAD-u, nova trendovska etnička kuhinja biti korejska.

"Toplina, češnjak, kimchee (fermentirano povrće), priroda i kuhinje s malim kuhalom na stolu, sve je to tako privlačno", kaže Whitman.

Među alkoholnim pićima u trendu je tekila, ali ne kao "shooter" sa soli i limunom, već kao miješano, dugo piće te pivo kućne proizvodnje uz mjesnu hranu.

Američka Nacionalna udruga restorana predviđa da će promet restorana u 2008. iznositi rekordnih 588 milijardi dolara jer Amerikanci danas gotovo polovicu svoga budžeta za prehranu potroše u restoranima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: