PKKS
0

Urušava se komorski sistem u Federaciji BiH

FENA
Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) uputila je apel Vladi Federacije BiH da se ubrzaju procedure i postupci za donošenje zakona o privrednim komorama u Federaciji BiH.

U godini u kojoj se obilježava stogodišnjica komorskog sistema u BiH i Sarajevu, PKKS suočena je sa izuzetno teškom finansijskom situacijom zbog principa dobrovoljnog članstva.

Od deset kantonalnih privrednih komora u Federaciji BiH polovina gotovo nikako ne radi (komore u Jajcu, Posušju, Livnu, Goraždu i Orašju), a ostale teško izvršavaju obaveze.

„Umjesto da budemo podrška privredi u uvjetima globalne recesije, Komora je prinuđena da se bavi sama sa sobom da bi opstala“, kaže predsjednik PKKS Kemal Grebo.

Dobrovoljno članstvo uvedeno je prije šest godina izmjenama Zakona o komorama u FBiH.

Grebo kaže da je njihov prihod prije uvođenja dobrovoljnog članstva iznosio više od 2,7 miliona KM, a danas je taj prihod spao na oko 1,4 miliona KM.

Članarina posljednjih godina nije povećavana, a broj članova sa 6.000 smanjen je na sadašnjih 350.

Pao je prihod od članarine, a sve je manje i seminara jer kompanije pod utjecajem recesije nemaju novac da šalju ljude na edukacije kao ranije, iako su sve ankete o tim edukacijama bile pozitivne.

Poslovanje komore je maksimalnio racionalizirano, ali nije bilo otpuštanja zaposlenih.

Novo zakonsko rješenje o privrednim komorama u FBiH predviđa obavezno članstvo.