10 kompanija
8

Uručene plakete najznačajnijim stranim investitorima u BiH za 2019.

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je 27. februara 2020. godine u Sarajevu manifestaciju pod nazivom "Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2019. godinu" koju tradicionalno organizira već dugi niz godina.

Cilj manifestacije je, kako je to saopćeno, odavanje priznanja stranim investitorima koja su zasnovana na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora ostvarenih po osnovu ulaganja u našu zemlju.

"Prisustvo stranih investitora u zemlji šalje poruku da je BiH zemlja u kojoj je ulaganje stranog kapitala sigurno i rentabilno, te doprinosi poboljšanju imidža BiH kako u poslovnom tako i u političkom smislu", stoji u saopćenju FIPA-e.

Navode kako Bosna i Hercegovina nastavlja pozitivan trend kada je u pitanju porast direktnih stranih investicija.

"U prvih 9 mjeseci 2019. godine prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine realizovano je 861,1 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH (DSI), što je već nadmašilo iznose investicija u 2017. i 2018. godini, koje su sa oko 800 miliona KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina. Inače, posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. godine i nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH. U odnosu na isti period 2018. godine povećanje iznosi oko 29%, što, kad se uzme u obzir da je potrebno proknjižiti još investicije za posljednja 3 mjeseca 2019. godine daje realne šanse da se iznos DSI u Bosni i Hercegovini poveća na milijardu KM", stoji u saopćenju.

Priznanja za ulaganja u 2019. godini, dodijeljena u organizaciji FIPA-e, dobilo je deset firmi iz različitih proizvodnih sektora, sa ukupno investiranih 405 miliona KM i zaposlenih 4455 radnika.

Laureati ovogodišnjeg “Izbora najznačajnjeg investitora” u BiH su:

  1. Ella Textile doo, Calzedonia Group - Gradiška

  2. HIK-SM d.o.o. Sanski Most

  3. dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo.

  4. Bosmal Arjaan by Rotana - Sarajevo

  5. Eastern Mining d.o.o. Sarajevo An Adriatic Metals

  1. Delta Real Estate – Banja Luka

  2. PASS d.o.o. Bijeljina

  3. PMP Jelšingrad a.d. Gradiška

  4. Elsta Mosdorfer Bosnia - Živinice

  5. Sinkro d.o.o. Sarajevo