biznis
0

Uručene nagrade "Kristalna prizma“

FENA
Konsultantska kuća "Revicon" i regionalni poslovni magazin "Prizma" danas su na svečanosti u Sarajevu dodijelili nagrade "Kristalna prizma“ najboljoj banci i osiguravajućoj kući u BiH te najuspješnijim menadžerima iz ovih oblasti za 2006. godinu.

Dobitnik "Kristalne prizme“ za najbolju banku je UniCredit Zagrebačka banka BiH d.d., a najbolje osiguravajuće društvo je Sarajevo osiguranje d.d.. Za najboljeg menadžera u oblasti bankarstva je proglašen generalni direktor Hypo Alpe-Adrija-Bank d.d. Mostar Petar Jurčić, a za najboljeg menadžera u oblasti osiguranja direktor Croatija osiguranja d.d. Zlatan Luburić.

Ove godine prvi put je izvršena i dodjela plakete za monetarnu stabilnost i podršku finansijskom tržištu BiH, a ona je uručena guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozariću. Već pet godine "Revicon" i "Prizma" organiziraju rangiranje banaka i osiguravajućih društava na osnovu rezultata ostvarenih u prethodnoj godini. Osnovni cilj Prizma rang liste jeste pružanje pouzdanih, stručnih i korisnih informacija privrednim i drugim subjektima, nadležnim institucijama, korisnicima usluga, investitorima, stranim partnerima i drugima.

Rangiranje 27 banaka, koje posluju u BiH, urađeno je u saradnji s entitetskim agencijama za bankarstvo koje su stavile na raspolaganje revidirane finansijske izvještaje svih banaka. Rangiranje društava za osiguranje rađeno je u saradnji s ekspertima iz oblasti osiguranja, te relevantnim institucijama iz tog sektora, a o rang listu je bilo uključeno 26 bh. društava za osiguranje. Kao osnovni pokazatelji uzeti su kapital, aktiva, obračunata premija, tehničke rezerve i netodobit društva.

Ceremoniji, pored brojnih prijatelja "Revicona" i magazina "Prizma", prisustvovao je između ostalih i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.