U 2008. godini
0

Uragani, potresi i poplave donijeli štetu od 200 milijardi $

FENA
Elementarne nepogode su svjetsku ekonomiju prošle godine koštale 200 milijardi dolara, što je više nego dvostruko u odnosu na 2007. kada je šteta iznosila "samo" 82 milijarde dolara, saopćila je najveća svjetska reosiguravajuća kuća Munich Re.

U godišnjem izvještaju, kompanija je predočila da su osigurane štete u 2008. porasle na 45 milijardi dolara, što je 50 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Broj događaja koji su prouzrokovali štete opao je sa 960 u 2007. na 750 u prošloj godini, ali su pojedine katastrofe bile uzrok većeg broja žrtava i porasta gubitaka.

Reosiguravatelj Munich Re je u izvještaju naglasio da je u cijelom svijetu zbog prirodnih katastrofa lani život izgubilo više od 220.000 ljudi, i da su tim ogromnim materijalnim i ljudskim žrtvama najviše doprinijeli tropski cikloni, kao i potres u kineskoj oblasti Sečuan u kome je poginulo 70.000 ljudi.

Gubici u vezi s prirodnim katastrofama, čiji su uzrok bile vremenske neprilike, u 2008. su treći po veličini (kada se podaci umanje za inflaciju), poslije "rekordne" 2005. na koju su uticali uragani Katrina, Rita i Wilma, kao i 1995. kada je japanski grad Kobe pogođen snažnim potresom.

"Nastavlja se dugoročni trend, koji već pratimo. Klimatske promjene koje su počele najvjerovatnije doprinose povećanju broja ekstremnih vremenskih neprilika i uzrok su prirodnih katastrofa. To, s druge strane, izaziva sve veće gubitke u pogođenim oblastima, kao što su, naprimjer, morske obale", izjavio je Torsten Jeworrek iz kompanije Munich Re.

Najgore katastrofe, sa gledišta ljudskih žrtava, u 2008. su pogodile Aziju. Ciklon Nargis u Burmi je, prema procjenama, prouzrokovao gubitak više od 135.000 ljudskih života, iako je zvanično saopćeno da je broj poginulih 85.000, a da se još 54.000 smatra nestalima.

I potres koji je pogodio kinesku pokrajinu Sečuan spada među daljnje velike katastrofe u 2008. Prema zvaničnim statistikama tada je poginulo oko 70.000 ljudi, a za 18.000 se još traga, pri čemu je bilo i 374.000 povrijeđenih, dok je oko pet miliona Kineza ostalo bez krova nad glavom, objavila je češka agencija ČTK.

Ukoliko se radi o osiguranim štetama, najveći događaj po troškovima za osiguravajuće kuće, koji su dostigli 30 milijardi dolara, bio je uragan Ike, a za njim slijedi uragan Gustav, koji je prouzrokovao štete za deset milijardi dolara, pri čemu je polovina šteta bila osigurana.

Velike štete izazvali su lani i tropski cikloni i tornada, pri čemu je samo na obalama sjevernog Atlantika bilo 16 ciklona.

Kada se radi o uraganima, bila je to četvrta najsnažnija sezona u SAD-u, dok su tornada prouzrokovala gubitke od nekoliko milijardi dolara.

U poređenju s tim štetama Evropa je bila samo "slabi odraz", jer je na Starom kontinentu značajna bila samo oluja Emma, koja je prouzrokovala štetu od oko dvije milijarde dolara, od kojih su 1,5 milijardi dolara bile štete od osiguranja.