Olakšati privredi
224

Upućena inicijativa da se u Sarajevu ukinu parafiskalni nameti

A. B.
Otvaranje firme u KS je u prosjeku trajalo oko 80 dana, Ilustracija: Shutterstock
Otvaranje firme u KS je u prosjeku trajalo oko 80 dana, Ilustracija: Shutterstock
Inicijativu skupštinske zastupnice Vildane Bešlije (Naša stranka) da se u Kantonu Sarajevo ukinu parafiskalni nameti pri registraciji firmi ekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra odličnim modelom za ubrzanje tog procesa i privlačenje investitora.
U razgovoru za Klix.ba Hadžić se prvenstveno pozvao na izvještaj "Doing business" Svjetske banke iz 2020. godine u kojem se navodi da je BiH na 184. mjestu po brzini registracije preduzeća.

"U toj kategoriji je samo šest zemalja u svijetu gore od BiH. To je nekako bila polazna osnova prije svega, jer u fusnoti piše da su podaci uzeti na osnovu brzine registracije u Kantonu Sarajevo, jer imate sredine u BiH gdje se preduzeća brže registruju, za nekoliko dana uz manje procedura. Međutim, podaci su uzeti iz Sarajeva gdje piše da je u prosjeku potrebno 80 dana i 13 procedura kako bi se registrovala firma, što u konačnici odbija investitore, jer će svako odustati od ulaganja u BiH kada vidi ovaj podatak", kazao je Hadžić.

Izvještaj Svjetske banke o razvoju biznisa u Sarajevu, Izvor: World Bank
Izvještaj Svjetske banke o razvoju biznisa u Sarajevu, Izvor: World Bank

Prema ovom modelu utrošena sredstva bi bila refundirana iz budžeta KS

Ukidanje parafiskalnih nameta podrazumijeva da se ukinu sve one takse koje fizička osoba plaća prilikom registracije firme te da zapravo taj trošak bude 0 KM.

"To znači da bi se ukinuo trošak izrade osnivačkog akta kod notara, jer je to nešto što oni naplaćuju po službenoj dužnosti, ali bi to kanton mogao refundirati. Podrazumijeva se i ukidanje sudske takse, kao i za uvjerenja koja je potrebno prikupiti od Porezne uprave FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje. Dakle, sve te takse kanton ne može ukinuti, samo ako je riječ o obrtu, međutim, kanton može refundirati te troškove. Naprimjer svako ko otvara firmu će platiti te takse, ali će mu sredstva biti refundirana i onda neće imati nikakvih troškova. U to ne ulaze fiskalni uređaji i pečat, to je nešto sasvim drugo, već samo takse", pojasnio je naš sagovornik.

Koliko je ovaj "tax-free" model koristan za razvoj kantona Hadžić je pojasnio kroz praktičan primjer.

"Ako bi se na bazi ovog modela osnovalo 1.000 preduzeća, to u prosjeku znači 2.000 radnika. Kada bi svaki taj radnik bio prijavljen na prosječno 600 KM, mjesečno se po osobi naplati 33 KM poreza na dohodak i to je prihod budžeta KS. Nakon godinu bi se utvrdilo da se samo ta jedna mjera isplati ukidanjem parafiskalnih nameta. Svaka ta firma uplaćuje dodatno novac za PIO, nezaposlene, PDV i indirektni efekti su mnogo veći", naglasio je Hadžić.

"Tax-free" model je koristan s više aspekata

Osim tog finansijskog, Hadžić smatra da je ovakav model koristan i u ostalim aspektima, prije svega u jačanju poslovnog okruženja.

Hadžić smatra da će se
Hadžić smatra da će se "Tax free" modelom oporaviti ekonomija, Foto Facebook

"Puno znači kada neko sazna da se u KS za 0 KM može registrovati firma i to može biti privlačno za sve potencijalne investitore, ali i one koji su se dvoumili zbog komplikovane papirologije pokrenuti posao. A vidjeli smo koliko je to bitno upravo u pandemiji kada je mnogo radnika ostalo bez posla, tako da bi se primjenom ovog modela moglo doći do bržeg ekonomskog oporavka i napredovanja na svjetskim listama. To je simboličan trošak po preduzećo do nekih 600 KM, što se zapravo vrati na ove indirektne načine", dodao je.

Implementacijom ovog modela težilo bi se skraćivanju vremena za registraciju firmi sa sadašnjih oko 80 na sedam dana, a svaka općina bi mogla odrediti jednog službenika ili šalter koji će raditi na tom procesu.

"Ovdje mi govorimo samo o trošku, ali će biti potrebno ubrzati i vrijeme za registraciju, a još jedna faza će imati paralelno i izradu platforme gdje će se na taj način podnositi zahtjevi, ali to je posljednja u nizu. S aspekta struke to su potpuno dobrodošli projekti koje već godinama zagovaramo", poručio je Hadžić.

S obzirom na to da je inicijativa o ukidanju parafiskalnih nameta predstavljena na sjednici Skupštine KS, kako nezvanično saznajemo, postoji velika zainteresovanost da se ona dalje realizuje. Resorno katonalno ministarstvo bi u narednim danima trebalo imati sastanak s predstavnicima sarajevskih općina na čijem dnevnom redu bi se trebala naći i ova tema.