Izet Mehinagić
0

"Uprkos teškoćama, 2010. bila uspješna za Željeznice FBiH"

FENA
Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić ocijenio je da je uprkos teškoćama 2010. bila uspješna godina za Željeznice Federacije BiH.

"Došlo je do značajnog povećanja i stabilizacije relativno visokog nivoa transporta, prije svega tereta, kao i do finansijske konsolidacije sistema, a također napravljen je progres u implementaciji postojećih projekata obnove i razvoja u infrastrukturi i mobilnim sredstvima", izjavio je Mehinagić Feni.

Što se tiče 2011. godine, po njegovim riječima, očekuje se da će se nastaviti dosta visok nivo prijevoza, pa možda čak povećati. Mehinagić je dodao da će izazov biti i stabilizacija stanja u kolektivu s obzirom na to da treba činiti daljnje napore u racionalizaciji i primjerenoj ulozi svih unutrašnjih faktora u preduzeću.

Među prioritetima Mehinagić je izdvojio nastavak Regionalnog projekta obnova željeznica u BiH, pri čemu se očekuje da će se do kraja godine završiti obnova pruge od Čapljine do Konjica u dužini od 100 kilometara i da će početi obnova pruge od Bradine do Sarajeva.

"Također, trebalo bi da na velika vrata otpočne realizacija projekta Talgo u smislu pokretanja tih vozova prema Beogradu, Zagrebu i evropskim destinacijama", dodao je Mehinagić.

Istakao je da ostaje krupan zadatak da se za trajnu stabilizaciju poslovanja osigura dodatni izvor sredstava za troškove infrastrukture i što se tiče Federacije to je oko 60 miliona KM godišnje.