Poslovni izvještaj
3

Uprkos rastu prihoda tržišna vrijednost Applea nakratko pala ispod bilion dolara

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako je kompanija Apple zbog snažnog rasta prihoda i dobiti u proteklom periodu postigla rekordne rezultate, cijene dionica ovog tehnološkog diva u četvrtak su naglo pale pa je tržišna vrijednost kompanije Apple nakratko pala ispod bilion dolara.

Prema poslovnom izvještaju, pihodi kompanije Apple u trećem kvartalu su iznosili skoro 63 milijarde dolara, što je 20 posto više u odnosu na isti period prošle godine. U isto vrijeme, čista dobit kompanije Apple porasla je za 31 posto i iznosi 14,1 milijardu dolara.

Međutim, upozorenje o mogućoj slabijoj prodaji u predstojećim mjesecima utjecala je na pad cijena dionica te je u jednom trenutku Apple izgubio blizu 70 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Prodaja je ponovo ubrzana nakon što je Apple saopćio da će prestati otkrivati broj prodanih proizvoda.

Rukovodioci kompanije Apple ističu da brojke više nisu dobri pokazatelji finansijskog poslovanja kompanija. Ipak, analitičari ne dijele njihovo mišljenje i tvrde da je prodaja iPhonea, najvažnijeg Appleovog proizvoda, dugo ključni pokazatelj uspjeha kvartalnog poslovanja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Kompanija Apple je u trećem kvartalu prodala 46,9 miliona iPhonea, što je skroman rast u odnosu na isti period prošle godine kada je prodato 46,7 miliopna iPhonea.

Svijetla tačka Appleovog izvještaja je rast prihoda od usluga kompanije, što uključuje aplikacije kao što su Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud. Osim toga, na godišnjem nivou je primjetan rast prihoda Applea od drugih proizvoda kompanije.

Iz Applea su saopćili kako do kraja decembra očekuju da će prihodi kompanije iznositi između 89 i 93 milijarde dolara. U posljednjem kvartalu prošle godine prihodi Applea iznosili su 88,3 milijarde dolara.

Iako je tržišna vrijednost kompanije Apple pala ispod bilion dolara, ovaj tehnološki div i dalje je na vrhu liste najvrednijih američkih kompanija.