biznis
1

Uprkos gubicima, vrijednost Snapchata procijenjena na 24 milijarde dolara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Firma Snap koja je vlasnik aplikacije Snapchat povećala je cijenu dionica na 17 dolara tokom rada američke berze. Iako Snap nikada nije napravio profit, njegova vrijednost je sada 24 milijarde dolara.

Osnivače Evana Spieglea i Bobbyja Murphyja će ovo pretvoriti u multimilionere. Dionice koje su deset puta više tražene nego što ih ima, bit će dostupne na berzi New Yorka. Investitori neće imati pravo glasa.

Kada god neka kompanija pripremi inicijalnu javnu ponudu, izvršni direktori krenu na "turneju" pronalska potencijalnih investitora. To je šansa da ih uvjere u vrijednost novih dionica na berzi te ih oslobađaju bilo kakvih zabrinutosti koje imaju o uspješnosti kompanije.

Za Snap će se ova turneja sastojati od uvjeravanja investitora da neće postati budući Twitter te da, iako ima spor rast, kompanija radi na uzbudljivim idejama kako bi publika ostala zainteresovana, posvećena i gledala reklame.

Gubitak kompanije je povećan prošle godine, a broj novih korisnika se također smanjuje. Ipak, vrijednost se ne smanjuje.

Početkom februara Snap je zvanično objavio kako je kompanija zaradila 404 miliona dolara prošle godine, ali da je imala gubitak od 515 miliona dolara.

Snapchat, koji je posebno popularan kod tinejdžera, omogućava korisnicima da šalju fotografije i poruke koje potom nestaju.