Goražde
0

Upravna zgrada JKP '6. mart' ostala bez struje

FENA
Zbog neizmirenih dugovanja za utrošenu električnu energiju Fabrike vode u iznosu od 159.000 KM, upravna zgrada Javnog komunalnog preduzeća '6. mart' u Goraždu jučer je isključena s elektroenergetskog sistema.

Direktor preduzeća Sadik Silajdžić ističe da ovaj dug bez podrške osnivača, Općine Goražde, preduzeće ne može samo izmiriti te upozorava da bi, ukoliko se dugovanja ne izmire, mogla uslijediti I isključenja same Fabrike vode što bi dovelo do problema u vodosnabdijevanju grada.

“Na osnovu naših vlastitih prihoda i rashoda ovaj dug sami ne možemo riješiti. Očekivali smo da će Općina iznos od 300.000 maraka koji je za JKP '6. mart' planiran u budžetu za prošlu, planirati u ovoj godini, no to se nije desilo. Također su nam umanjene i dotacije, odnosno subvencije za neekonomsku cijenu vode koja je tri puta manja, tako da smo dovedeni u izuzetno tešku poziciju”, kazao je Silajdžić.

Po njegovim riječima, jedini način za izmirenje duga je odobravanje dodatnih sredstava iz Općine Goražde i to bar 50 posto u odnosu na ukupni dug, a da ostatak ovo preduzeće pokuša izmiriti na nekoliko rata.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović ističe da je Općina sve svoje obaveze za prošlu godinu prema ovom preduzeću ispunila u potpunosti.

“To je jedino preduzeće kojem smo bez obzira na smanjenje budžeta za milion maraka ispunili sve obaveze. Spornih 300.000 bilo je namijenjeno za nabavku vozila i samo se u te svrhe mogu namjenski utrošiti. Za rješenje dugovanja za električnu energiju nadležan je isključivo menadžment '6. marta 'koji treba doprinijeti povećanju vlastitih prihoda”, kategoričan je načelnik Općine Goražde.