biznis
7

Promo / Upravljanje radnim učinkom, trening u Sarajevu i Tuzli

Centar za poslovnu edukaciju organizuje dvodnevni interaktivni trening "Upravljanje radnim učinkom" u Sarajevu 22. i 23. marta te 29. i 30. marta u Tuzli. Iskoristite 10% popusta za rane prijave do 9. marta te požurite sa prijavom, broj polaznika je ograničen na 16.

Cilj naših treninga i seminare jeste povećanje efikasnosti poslovanja. Želimo vam pomoći da optimizirate vaše upravljanje radnim učinkom i postanete izvrsni u poslovanju. Trening vodi vrhunski HR menadžer, koja svoja dokazana praktična iskustva stavlja vama na raspolaganje kroz interaktivni rad u maloj grupi. Fokusirani smo na prenos praktičnog znanja i iskustva, a kroz ovaj trening imat ćete mogućnost postavljati konkretna pitanja i predstavljati slučajeve iz vaše prakse.

"Ono što se izmjeri, time se može i upravljati" rekao je čuveni Peter Drucker.

Upravljanje učinkom (engl. Performance management) je proces kreiranja radnog okruženja koje omogućava da se zadati ciljevi organizacije, odjela ili zaposlenika kontinuirano ispunjavaju. Sistem upravljanja učinkom je zaokruženi proces koji počinje kada se kreira potreba za radnim mjestom, a završava kada zaposlenik napušta organizaciju.

Koristi za firmu/organizaciju • Dobro upravljanje učinkom pomaže svima u organizaciji, od portira do direktora • U organizacijama u kojima je upravljenje učinkom dobro postavljeno, zaposlenici će raditi prema ciljevima organizacije • Upravljanje učinkom je ključna tačka u odnosima menadžera i zaposlenika • Poboljšanje poslovnih rezultata kroz optimizaciju ljudskih resursa Zbog čega je važno upravljati performansama zaposlenih, zbog čega većina kompanija nije zadovoljna svojim sistemima upravljanja, kako uspješno uvesti i održati sistem upravljanja radnim učinkom i kreirati organizacionu kulturu baziranu na učinku, pitanja su koja sebi postavljaju mnoge organizacije i menadžeri. Naučit ćemo kako postići partnerstvo između menadžera i zaposlenika, sa ciljem da menadžeri zaposlenicima, a i sebi samima, pomognu da budu učinkoviti i uspješni te kako osigurati kontinuiranu komunikaciju između menadžera i zaposlenika o individualnim i organizacijskim ciljevima.

Odlično postavljen sistem upravljanja učinkom pomaže svima u organizaciji da znaju: • Šta su ciljevi organizacije • Njihova uloga u ostvarivanju ciljeva • Vještine i kompetencije koje su im potrebne da ispune svoju ulogu • Neophodni nivo performansi/učinkovitosti • Kako mogu poboljšati svoju učinkovitost i doprinijeti razvoju organizacije • Kako napreduju • Problemi u ostvarivanju ciljeva i kako ih riješiti

Kroz praktične primjere ćete saznati kako da na najefikasniji način isplanirate i realizujete proces upravljanja učinkom u realnim okolnostima.

Trener: mr. sci. Suzana Tihi-Babić, Direktor Odjela upravljanja ljudskim resursima, Addiko bank

Suzana je već 17 godina profesionalno vezana za oblast Upravljanje ljudskim resursima, kako svojim radom u različitim korporacijama, tako i angažmanom u Udruženju za upravljanje ljudskim resursima čija je predsjednica od 2015. godine. U Addiko Bank d.d. Sarajevo na poziciji Direktor Odjela upravljanja ljudskim resursima zaposlena je od juna 2016. godine. Prije angažmana u Addiko banci, deset godina je radila na poziciji Rukovodioca sektora za ljudske resurse ASA grupacije, odgovorna za oblast HRM za 20 članica Grupacije i preko 500 zaposlenih. Znanje iz HRM oblasti je sticala šest godina i u Coca-Cola HBC B-H Sarajevo u odjelu za ljudske resurse, od pozicije HR Specialist do pozicije HR Supervisor.

Prije početka karijere u HRM poslovnoj oblasti, vodila je knjižaru koja se bavila prodajom strane stručne literature i radila u biblioteci Instituta ekonomskih nauka i u NUBBiH. Studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, smjer Opšta književnost i bibliotekarstvo, završila je 1991. godine. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu stiče zvanje Magistra ekonomskih nauka 2011. godine, a tema rada je bila: "Upravljanje ljudskim resursima - Teoretski aspekti i praktična iskustva kompanija iz Federacije Bosne i Hercegovine". Na IEDC Bled School of Management završila je General Management Program 2011. godine.

Gostujući je predavač na predmetu HRM na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na HR konferencijama i relevantnim radionicama redovno učestvuje u ulozi predavača ili paneliste. Certificirani je trener za različite programe razvoja zaposlenih te ima veliko iskustvo u planiranju i vođenju seminara/treninga.

Mjesto i vrijeme održavanja SARAJEVO - 22. i 23. mart 2018; 9-16h, Sunnyland TUZLA - 29. i 30. mart 2018; 9-16h, Motel Royal

Certifikat Po završetku treninga učesnici dobijaju austrijski "1st Business Certificate" certifikat validan u Evropskoj uniji.

1st Business Certificate - 1BC 1st Social Competence Certificate – 1SC 1BC i 1SC su austrijski programi poslovnih interaktivnih treninga, fokusirani na prenos praktičnog znanja i iskustva vrhunskih stručnjaka iz oblasti poslovanja i soft skillsa. Cilj treninga je optimiziranje efikasnosti poslovanja i ličnog razvoja u svim aspektima. Sve poslovne i društvene vještine na jednom mjestu, od rukovođenja, marketinga, prodaje, finansija, korporativnog upravljanja do razvoja ličnih vještina liderstva i menadžmenta. Program uključuje 10 poslovnih «1st Business Certificate» i 10 soft skills «1st Social Competence Certificate» modula. Centar za poslovnu edukaciju je ovlašteni predstavnik 1BC/1SC za Bosnu i Hercegovinu.

Centar za poslovnu edukaciju Centar za poslovnu edukaciju je vodeći akreditovani centar za prijenos modernih i praktičnih znanja u domenu informacionih tehnologija, stranih jezika, dizajna i poslovnih vještina. Od osnivanja 2007. godine postali smo vodeća škola u BiH, sa poslovnicama u Sarajevu i Tuzli te preko 10.000 polaznika. To postižemo sa stručnim timom od preko 40 vrhunskih predavača potpuno posvećenih polaznicima. Akreditovani smo od strane Ministarstva obrazovanja SK i TK, a ovlašteni smo TOEFL i Xpert test centar te ÖSD partner centar.

Požurite sa prijavom, broj polaznika je ograničen na 16.

Više informacija o treningu i prijava na https://trening.cpe.ba/upravljanje-ucinkom/ ili pozovite Sarajevo 033 260 505 i Tuzla 035 245 222.

CPE