Uprava "Trgoprodaje" otkaze poslala po vozaču

S
SRNA
11.11.2009. u 13:22
0
1
Uprava "Trgoprodaje" otkaze poslala po vozaču
0
Uprava "Trgoprodaje" otkaze poslala po vozaču
Uprava Akcionarskog društva "Trgoprodaja" iz Prijedora obavijestila je po vozaču radnike da treba da preuzmu rješenja o otkazima, što je danas izazvalo revolt i okupljanje zaposlenih u skladištu ovog preduzeća.
Predsjednik Sindikata "Trgoprodaje" Borka Maričić rekla je novinarima da zaposleni nisu prihvatili rješenja o otkazima, te da je, bez prethodno provedene sistematizacije, 80 od 105 radnika proglašeno tehnološkim viškom.

"Navodno, otpuštanje radnika je posljedica finansijske dubioze u preduzeću koje zbog toga više ne može poslovati", rekla je Maričićeva.

Ona je navela da preduzeće radnicima duguje 11 plata, a zdravstveno i penziono osiguranje nije uplaćivano godinu dana, te podsjetila da je ranije 75 radnika dobilo otkaze bez otpremnine i drugih zakonom predviđenih davanja.

''U pregovorima sa rukovodstvom preduzeća rečeno je da će nam obaveze biti isplaćene prodajom robne kuće `Patrija` koja je, odgovorno tvrdim, pod hipotekom'', istakla je Maričićeva, navodeći da su prethodno za višemilionske iznose prodata četiri poslovna prostora u centru grada a da zaposleni nisu vidjeli ni marke.

Maričićeva, koja je predsjednik Sindikata nekada najvećeg trgovačkog preduzeća na području prijedorske regije, koje je pred rat u brojnim trgovinama i skladištima zapošljavalo oko 800 radnika, rekla je da radnici traže da rade, a da poslodovac ili obezbijedi posao ili proda svoj udio u preduzeću u kojem i zaposleni imaju akcije.

"U Trgoprodaji ima radnika koji su pred penzijom, a većina njih je ovdje trideset i više godina, tako da nigdje nisu prispjeli'', dodala je Maričićeva i podsjetila da su zaposleni zbog neizmirenih obaveza ranije podnijeli tužbu protiv preduzeća.

Ni direktor preduzeća Velinka Banović, ni predsjednik Upravnog odbora Budimir Stanković danas nisu bili dostupni da pojasne situaciju u preduzeću koja je rezultirala otpuštanjem radnika.

Radnici tvrde da je većinski vlasnik preduzeća prijedorski biznismen Vojislav Janjoš kojeg je većina zaposlenih ovlastila da upravlja i njihovim akcijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: