Uplaćena sva sredstva od prodaje naftnog sektora

F
FENA
14.10.2008. u 16:24
0
0
Uplaćena sva sredstva od prodaje naftnog sektora
0
Uplaćena sva sredstva od prodaje naftnog sektora
Vlada Republike Srpske naplatila je posljednji akreditiv od 18.275.000 eura, čime je zatvorena finansijska konstrukcija obaveza iz Ugovora o kupovini paketa akcija državnog kapitala za preduzeća iz naftne industrije Republike Srpske, saopćilo je Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS-a.
Rafinerije nafte i ulja u Bosanskom Brodu i Modriči te banjalučki "Petrol" kupio je ruski "Njeftgazinkor“.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo privrede, energetike i razvoja, rekonstrukcija postrojenja Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu ovih je dana u završnoj fazi, a dijagnostika „Janafovog” naftovoda od Slavonskog Broda do Rafinerije u dužini od oko 13 kilometara tek predstoji.

Potpisanim ugovorom s „Janafom”, kupac brodske rafinerije „Njeftgazinkor“ je osigurao nesmetano dopremanje sirove nafte u svoje pogone.

Nakon završene dijagnostike i eventualnog remonta dijela naftovoda od „Janafa”, očekuje se početak dopremanja sirove nafte u pogone Rafinerije, a time i početak proizvodnje u brodskoj rafineriji.

Planovi rukovodstva Rafinerije nafte za početak proizvodnje teku predviđenom dinamikom i probna proizvodnja bi se mogla očekivati krajem mjeseca.

Prema ranijim najavama rukovodstva Rafinerije nafte Bosanski Brod sirova nafta će se nabavljati iz Rusije i sa slobodnog tržišta, navodi se u saopćenju Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS-a.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: