{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UPI Banka: Dokapitalizacija u vrijednosti 25 miliona KM

F
8.8.2007. u 14:44
0
0
UPI Banka: Dokapitalizacija u vrijednosti 25 miliona KM
0
UPI Banka: Dokapitalizacija u vrijednosti 25 miliona KM
Nova UPI Banka kojoj je prije nekoliko dana pripojena LT Gospodarska banka ima za oko 200 miliona KM veću aktivu od aktiva koje su te dvije banke imale ponaosob na kraju 2006. i veći depozit za gotovo 170 miliona KM. Kapital je ostao isti i iznosi 54,1 milion KM, dok je iznos kredita porastao za 114 miliona KM.
To je saopćio danas novinarima u Sarajevu novi direktor UPI Banke Almir Krkalić, govoreći o vlasničkoj strukturi i budućim pravcima djelovanja Uprave te banke koju, uz Krkalića, još čine izvršni direktori Igor Bilandžija, Livio Mannoni i Neven Horvat.

Krkalić je istaknuo kako UPI Banka trenutno ima 42 poslovne jedinice u FBiH i po dvije u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, te da namjerava do kraja godine, odnosno do kraja oktobra, otvoriti još dvije poslovnice u Sarajevu, te po jednu u Tuzli, Zenici, Mostaru, Banjoj Luci, Prijedoru i Laktašima i do kraja 2009. imati 55 poslovnih jedinica u BiH.

On je posebno naglasio da je do kraja godine u UPI Banci planirana dokapitalizacija od 25 miliona KM, tako da bi kapital Banke iznosio 80 miliona KM, a, kako je rekao, u prvom kvartalu 2009. planirana je još jedna dokapitalizacija od 20 miliona KM.

- Osim toga, UPI Banka namjerava do kraja godine registrirati svoju vlastitu firmu koja će se baviti nekretninama i koja će raditi na zajedničkim projektima s Bankom, odnosno na finansiranju i prodaji poslovnih i stambenih objekata, a planirano je i preuzimanje većinskog vlasništva u „Centurionu“ d.o.o. Sarajevo , kompaniji koja u BiH plasira jednu od najpoznatijih kartica „American Express“, rekao je Krkalić.

Prema njegovim navodima, UPI Banka će u 2007. uvesti i internet bankarstvo za stanovništvo, otpočeti procedure za formiranje otvorenih investicionih fondova, ali bi trebalo da dobije i novo ime o kojem će odlučiti njeni vlasnici.

U vlasničkoj strukturi nove UPI Banke Grupa Intesa Sanpaolo vlasnik je 77,17 posto redovnih dionica s glasačkim pravima (od toga 58,22 posto Intesa Holding International Luxembourg, a 18,95 posto Privredna banka Zagreb), dok je preostalih 7,17 posto u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj i 15,66 posto u vlasništvu manjinskih dioničara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: