{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UO UIO prihvatio nacrt Zakona o akcizama

F
31.12.2008. u 10:34
0
0
UO UIO prihvatio nacrt Zakona o akcizama
0
UO UIO prihvatio nacrt Zakona o akcizama
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na sjednici u utorak usvojio je nacrt Zakona o akcizama.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Novi Zakon predstavlja prvi korak prema harmonizaciji oporezivanja akcizom sa standardima EU. Ujedno, usvajanjem novih zakonskih rješenja izvršeno je usklađivanje sa pravilima oporezivanja akcizom koja su na snazi u zemljama u okruženju, saopćeno je iz UO UIO.

Predviđa se uvođenje složene stope akcize na duhanske prerađevine koja, pored postojeće proporcionalne akcize u visini od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, uključuje i specifičnu akcizu u visini od 0,15 KM za pakovanje cigareta.

Pored ovoga, zakon će uključivati i minimalnu akcizu, kao i dinamiku usklađivanja u narednih 5-7 godina.

UO je prihvatio i prijedlog entitetskih vlada da se uvede dodatna putarina iz cijene naftnih derivata u visini od 0,10 KM na 1 l derivata, koja će se uplaćivati na poseban podračun jedinstvenog računa UIO.

Lož-ulje koje se koristi za grijanje privatnih i javnih objekata će biti oslobođeno akcize na način da će se vršiti povrat.

Novi zakon će pored podsticaja domaće proizvodnje, kojima se svi proizvođači stavljaju u isti položaj, donijeti i značajne fiskalne efekte u iznosu od oko 170 miliona KM godišnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: