{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UO UIO prihvatio nacrt Zakona o akcizama

F
31.12.2008. u 10:34
0
0
UO UIO prihvatio nacrt Zakona o akcizama
0
UO UIO prihvatio nacrt Zakona o akcizama
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na sjednici u utorak usvojio je nacrt Zakona o akcizama.
Novi Zakon predstavlja prvi korak prema harmonizaciji oporezivanja akcizom sa standardima EU. Ujedno, usvajanjem novih zakonskih rješenja izvršeno je usklađivanje sa pravilima oporezivanja akcizom koja su na snazi u zemljama u okruženju, saopćeno je iz UO UIO.

Predviđa se uvođenje složene stope akcize na duhanske prerađevine koja, pored postojeće proporcionalne akcize u visini od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, uključuje i specifičnu akcizu u visini od 0,15 KM za pakovanje cigareta.

Pored ovoga, zakon će uključivati i minimalnu akcizu, kao i dinamiku usklađivanja u narednih 5-7 godina.

UO je prihvatio i prijedlog entitetskih vlada da se uvede dodatna putarina iz cijene naftnih derivata u visini od 0,10 KM na 1 l derivata, koja će se uplaćivati na poseban podračun jedinstvenog računa UIO.

Lož-ulje koje se koristi za grijanje privatnih i javnih objekata će biti oslobođeno akcize na način da će se vršiti povrat.

Novi zakon će pored podsticaja domaće proizvodnje, kojima se svi proizvođači stavljaju u isti položaj, donijeti i značajne fiskalne efekte u iznosu od oko 170 miliona KM godišnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: