{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UNIQA toranj dobio Greenbuilding nagradu

S
26.2.2008. u 13:11
0
0
UNIQA toranj dobio Greenbuilding nagradu
0
UNIQA toranj dobio Greenbuilding nagradu
Od 21. februara 2008. UNIQA tornju u Beču, i zvanično je dodijeljen Greenbuilding certifikat. Radi se o nagradi Evropske unije koja se dodjeljuje kompanijama, odnosno objektima u kojima se provodi politika štednje energije i očuvanja okoline.
Tako je Austrijska agencija za energiju, koja vodi Greenbuilding program u Austriji, imenovala ovu istaknutu zgradu u Beču ''novom zgradom koja je energetski svjesna''. Ovim je UNIQA toranj postala prva nova poslovna zgrada u Austriji i jedna od prvih u Evropi koja je dobila ovaj certifikat.

Dr. Fritz Unterpertinger, generalni menadžer Austrijske agencije za energiju, uručio je ovaj certifikat članu odbora UNIQA-e, dr. Gottfriedu Wanitscheku te dodao: ''Greenbuilding certifikat reflektira vašu vodeću ulogu u očuvanju okoline. Ubjeđen sam da će vaš primjer inspirisati i druge kompanije u ovoj industriji da streme ovakvom dostignuću''.

Gottfried Wanitschek je ovom prilikom izjavio: ''Poduzimamo veliki broj mjera - između ostalog, imamo dobre sisteme grijanja i hlađenja koji nisu štetni za okolinu. Koristimo oboje, geotermalno i lokalno grijanje i uspjeli smo da smanjimo godišnje ispuštanje ugljen-dioksida za 84 tone. Zadovoljni smo što su ova nastojanja sada dobila i službenu potvrdu i zaslugu“.

Kao rezultat postavljanja pumpi za grijanje, izmjenjivača toplote za slobodno hlađenje i dodatno rashlađivanje, te cijevi koje apsorbiraju energiju na dubini od 34,5 metara ispod površine zemlje, UNIQA toranj troši 40% manje energije od sličnih zgrada.

Sa ukupnom investicijom od približno 2.6 miliona eura za postavljanje toplotnih pumpi, ventilacije i sistema za kontrolisanje klime koristeći otpadne vode, za sakupljače sunčeve energije za proizvodnju tople vode, kao i za druge instalacije sistema električne energije, bilo je moguće postići uštedu cijena energije (električna energija, lokalno grijanje) od približno 450.000 eura godišnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: