biznis
0

UNIQA toranj dobio Greenbuilding nagradu

Sarajevo-x.com
Od 21. februara 2008. UNIQA tornju u Beču, i zvanično je dodijeljen Greenbuilding certifikat. Radi se o nagradi Evropske unije koja se dodjeljuje kompanijama, odnosno objektima u kojima se provodi politika štednje energije i očuvanja okoline.

Tako je Austrijska agencija za energiju, koja vodi Greenbuilding program u Austriji, imenovala ovu istaknutu zgradu u Beču ''novom zgradom koja je energetski svjesna''. Ovim je UNIQA toranj postala prva nova poslovna zgrada u Austriji i jedna od prvih u Evropi koja je dobila ovaj certifikat.

Dr. Fritz Unterpertinger, generalni menadžer Austrijske agencije za energiju, uručio je ovaj certifikat članu odbora UNIQA-e, dr. Gottfriedu Wanitscheku te dodao: ''Greenbuilding certifikat reflektira vašu vodeću ulogu u očuvanju okoline. Ubjeđen sam da će vaš primjer inspirisati i druge kompanije u ovoj industriji da streme ovakvom dostignuću''.

Gottfried Wanitschek je ovom prilikom izjavio: ''Poduzimamo veliki broj mjera - između ostalog, imamo dobre sisteme grijanja i hlađenja koji nisu štetni za okolinu. Koristimo oboje, geotermalno i lokalno grijanje i uspjeli smo da smanjimo godišnje ispuštanje ugljen-dioksida za 84 tone. Zadovoljni smo što su ova nastojanja sada dobila i službenu potvrdu i zaslugu“.

Kao rezultat postavljanja pumpi za grijanje, izmjenjivača toplote za slobodno hlađenje i dodatno rashlađivanje, te cijevi koje apsorbiraju energiju na dubini od 34,5 metara ispod površine zemlje, UNIQA toranj troši 40% manje energije od sličnih zgrada.

Sa ukupnom investicijom od približno 2.6 miliona eura za postavljanje toplotnih pumpi, ventilacije i sistema za kontrolisanje klime koristeći otpadne vode, za sakupljače sunčeve energije za proizvodnju tople vode, kao i za druge instalacije sistema električne energije, bilo je moguće postići uštedu cijena energije (električna energija, lokalno grijanje) od približno 450.000 eura godišnje.