Žrtva finansijske krize
0

"Unicredit Banci" profit pao za polovinu

FENA
Neto profit druge po veličini talijanske banke "UniCredit Bank" u trećem tromesečju ove godine smanjen je za 54 procenta u odnosu na isto razdoblje 2007. godine, na 551 miliona eura, što ta banka, u svom saopćenju u srijedu objašnjava nepovoljnim uvjetima na tržištu.

U isto vrijeme je operativni profit ove banke smanjen za osam procenata, na 2,6 milijarde eura.

Pad u filijali investicijskog bankarstva "UniCredit banke" je poravnao visoki rast u oblasti srednje i istočne Evrope, kao i u filijali sitnoga i poduzetničkog bankarstva, saopćila je ta bankarska grupacija na svojoj internetskoj stranici.

U vezi s globalnom finansijskom krizom ova talijanska banka je bila prinuđena da zaračuna i otpis 1,3 milijarde eura, ali je, zahvaljujući tome što je prešla na međunarodne računovodstvene standarde IAS, poboljšala svoj profit prije oporezivanja za 856 miliona eura.

Banka je čiste prihode od kamata povećala za 18,4 posto, ali su joj neto prihodi od raznih taksi smanjeni za 13,1 posto, uglavnom zbog pada u filijali upravljanja imovinom.

"UniCredit banka" je najveća žrtva globalne finansijske krize od talijanskih banaka, objavile su svjetske agencije. Početkom oktobra ta banka je saopćila plan povećanja kapitala za 6,6 milijardi eura iako je prije toga obznanila da joj novi kapital nije potreban.

Polovinom prošlog mjeseca je, međutim, "UniCredit banka" dobila finansijsku injekciju od Libije, koja je povećala svoj udio u hartijama od vrijednosti te banke na 4,3 procenta, čime je postala njen drugi najveći akcionar, objavio je Reuters.

"UniCredit" je najveća bankarska grupacija u srednjoj i istočnoj Evropi, a od aktivnosti izvan Italije stiče oko polovine prihoda.