{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unapređenje Bosnalijekovog asortimana lijekova

F
FENA
22.8.2008. u 16:03
0
0
Unapređenje Bosnalijekovog asortimana lijekova
0
Unapređenje Bosnalijekovog asortimana lijekova
Bosnalijek d.d. je farmaceutski asortiman obogatio s novim proizvodima koji se izdaju na ljekarski recept.
Riječ je o lijekovima iz vlastitog razvoja s učinkom na kardiovaskularni sistem, probavni sistem i metabolizam te za liječenje sistemskih infekcija.

Bolesti srca i krvnih sudova predstavljaju jedan od najvećih medicinskih problema današnjice i vodeći su uzrok smrti u svijetu.

Zbog bolesti srca i krvnih sudova godišnje umre više od 16,5 miliona, a u Evropi više od pet miliona ljudi.

U skladu sa savremenim svjetskim farmakološkim trendovima Bosnalijek je iz asortimana lijekova s učinkom na kardiovaskularni sistem plasirao tri nova proizvoda.

Clodil (klopidogrel), lijek koji sprječava zgrušavanje krvi i nastanak krvnog ugruška, Tenlop (losartan) koji dovodi do pada volumena cirkulirajuće krvi i pada krvnog pritiska, Tenlop H (losartan s hidrohlorotiazidom), namijenjen liječenju hipertenzije i prevenciji pojave moždanog udara i Doxat (doksazosin) koji se primjenjuje u liječenju hipertenzije i dobroćudnog uvećanja prostate.

Kada je riječ o lijekovima s učinkom na probavni sistem i metabolizam novi proizvod u asortimanu Bosnalijeka je Fordex (metformin), namijenjen snižavanju povišene vrijednosti šećera u krvi pacijenata oboljelih od dijabetes melitusa tip 2.

Za liječenje sistemskih infekcija na tržište je plasiran Cezolin (cefazolin), antimikrobik širokog spektra koji se primjenjuje u liječenju infekcija disajnog, urinarnog trakta, infekcija kože i kožnih struktura, kostiju i zglobova i genitalnih infekcija.

Iz grupe lijekova s učinkom na kožu novi proizvod u asortimanu je Bethanat (betametazon), namijenjen za liječenje akutnih i hroničnih kožnih promjena, dok su Boldol injekcije novi oblik u asortimanu lijekova s učinkom na centralni nervni sistem.

Ovaj lijek se primjenjuje kod umjereno jakih i jakih bolova uzrokovanih tumorima, upalama, traumama, hirurškim zahvatima, neuralgijskim bolovima i sl.

Novi proizvod u asortimanu bezreceptnih lijekova Bosnalijeka je Rodavan N, namijenjen prevenciji mučnine, povraćanja i/ili vrtoglavice kod bolesti kretanja (kinetoza) te u liječenju mučnine i vrtoglavice kod Menierove bolesti i poremećaja u unutrašnjem uhu.

U razvojnim laboratorijama Bosnalijeka u toku je rad na više od 50 projekata s fokusom na generike nove generacije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Bosnalijeka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: