{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umjesto sanacije, na "Kastelu" bi da grade hotel

F
20.7.2011. u 14:21
0
2
Umjesto sanacije, na "Kastelu" bi da grade hotel
0
Umjesto sanacije, na "Kastelu" bi da grade hotel
Zbog nebrige nadležnih već godinama tvrđava “Kastel” u Banjoj Luci propada, a umjesto hitne intervencije gradske vlasti su se dosjetile da pozovu zainteresirane investirore da u najstarijem jezgru grade hotel s pratećim sadržajem.
Objavljen je i pretpoziv za iskazivanje interesa za učešće u realizaciji projekta Remodelacija i revitalizacija tvrđave Kastel u Banjoj Luci, prostorna cjelina - hotel s pratećim sadržajem, a predviđeni troškovi iznose 8,9 miliona maraka.

Iako prvi počeci razvoja naselja na mjestu današnjeg “Kastela” potiču još iz paleolitskog doba, a ta tvrđava predstavlja najstariji istorijski spomenik u Banjoj Luci i jednu od najstarijih građevina u Bosni i Hercegovini, vasti uvjeravaju da to ipak neće narušiti izvorni izgled “Kastela”, koji ima status nacionalnog spomenika BiH.

Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović tvrdi da na “Kastelu” ima dio kapaciteta koji se mogu riješiti kroz model javno-privatnog partnerstva, ako se nađu zainteresirani investitori.

Ipak, sredstva će morati osigurati i u gradskoj kasi, kojih, kako kažu, sada nema.

Konkretno, u pripremljenom projektu stoji i prijedlog da nekadašnja artiljerijska kasarna postane hotel.

“U zoni između artiljerijske kasarne i bastiona 9, u zoni postojećeg skloništa, predviđa se izgradnja svečane sale, pogodne za manje konferencije, prezentacije i slično. Ovaj prostor zajedno sa restoranom u podrumu, čini cijelinu gde se istovremeno može održavati čitav niz društvenih događanja. U suterenu su smješteni i prateći prostori, garderoba i toaleti za posjetioce”, stoji u pretpozivu, ali bez detalja da li će to umanjiti graditeljsku cjelinu “Kastela”.

Pretpoziv ostaje otvoren do 1. oktobra 2011. godine, a gradski oci se nadaju da će se javiti investitori, kad već nema novaca u budžetu da se tvrđava sanira.

U pretpozivu je i napomena da dostavljena pisma namjere služe za utvrđivanje interesa i ne obavezuju Grad Banja Luku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: