Pilot Ryanaira
0

"Umjesto direktora zaposlite stjuardesu i uštedite novac"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Pilot aviokompanije "Ryanair" došao je na zanimljivu ideju kako uštedjeti novac nakon što je u utorak kompanija predložila otpuštanje kopilota. Pilot je predlužio da se direktori zamijene stjuardesama.

Kapetan Morgan Fischer, pilot iz Marseilla, iznio je u javnost svoju reakciju nakon novog prijedloga o smanjenju troškova njegovog šefa, Michaela O'Learyja.

Novi prijedlozi direktora "Ryanaira" privukli su pažnju javnosti i učvrstili mjesto kompanije u svijetu niskobudžetnih kompanija. Podsjećamo da je "Ryanair" uveo plaćanje "debele takse", kao i korištenja toaleta.

Ipak, vijest da bi kompanija mogla ostaviti samo jednog pilota na letu, tvrdeći da je on u stanju obaviti posao kopilota ako je to potrebno, za neke je bila previše.

U pismu koje je uputio "Financial Timesu", Fischer je napisao da je svjestan želje kompanije da smanji troškove gdje je to moguće kako bi održavali niske cijene karata.

"Predlažem da 'Ryanair' zamijeni direktora stjuardesama koje imaju plaću od 13.200 eura godišnje", rekao je Fischer.

On je dodao da bi tako "Ryanair" uštedio milione eura, dodavši da im za takav potez ne bi bilo potrebno odobrenje regulatornih agencija.

Direktor O'Leary je odgovorio u svom stilu rekavši da bi stjuardese bile daleko atraktivniji direktori i da se prijedlog ozbiljno razmatra.