Ljubljana
0

Umjesto "Delte" sportsko-trgovački kompleks gradi "Supernova"

SRNA
Foto: Zurnal24
Foto: Zurnal24
Umjesto beogradske "Delte", novi partner u gradnji sportsko-trgovačkog kompleksa u Ljubljani biće austrijski holding "Supernova", saopštio je danas gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

On je na konferenciji za novinare, održanoj na gradilištu "Stožice", rekao da su sa "Supernovom" već potpisani ugovori i da je "Delta" prekršila potpisani ugovor i nije uplatila drugu tranšu od 19 miliona eura.

"Delta" je do sada uplatila samo prvih pet miliona eura, što uprkos promijenjenim uslovima, odnosno finansijskoj krizi, ipak nije bilo dovoljno da ostane u projektu, čija je vrijednost sa 242,5 miliona eura spuštena na nešto više od 200 miliona eura. 

Austrijska "Supernova", koja u Ljubljani već ima veliki trgovački centar, ući će ulaganjem od 2,5 miliona eura u preduzeće "Grep", koje je u vlasništvu grada Ljubljane i koje je formirano upravo za gradnju kompleksa "Stožice". 

"Supernova" će dobiti 25-odstotno vlasništva u tom preduzeću, koje namjerava da se dokapitalizuje za 10 miliona eura, a preostalih 75 odsto vlasništva u "Grepu" će imati građevinska preduzeća "Gradis G" i "Energoplan". 

Direktor "Grepa" Uroš Ogrin rekao je da je racionalizovani i modifikovan projekat, u skladu sa promijenjenim uslovima i postojećim prostornim planom, najprije ponuđen "Delti", ali ga ona nije prihvatila, zbog čega je "Grep", kao što je i najavio krajem aprila, našao novog partnera. 

Frank Albert, vlasnik "Supernove", rekao je na konferenciji za novinare da je zadovoljan zbog toga što je njegova kompanija ipak dobila priliku da bude partner u ovom projektu, za koji je konkurisala i prije godinu dana, kada je umjesto nje izabrana "Delta".
Vezani članci