{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulaganjima do veće proizvodnje i kvalitetnije zaštite na radu

F
9.3.2013. u 14:14
0
1
Ulaganjima do veće proizvodnje i kvalitetnije zaštite na radu
0
Ulaganjima do veće proizvodnje i kvalitetnije zaštite na radu
RMU Breza
Investiciona ulaganja u Rudnik mrkog uglja (RMU) "Breza“ definisana su s dvije investicione odluke vladajućeg društva Elektroprivrede BiH koja je tim odlukama planirala uložiti oko 32 miliona maraka u brezanski rudnik, a definisani period je do 2014. godine - izjavio je za Fenu generalni direktor tog rudnika Suad Čosić.
Najveći obim investicionih ulaganja odnosi se na nabavku širokočelne opreme, odnosno opreme pomoću koje se dobija ugalj (otkopni kombajn, samohodna hidraulična podgrada, transportni sistemi i dr.) i to je u vrijednosti oko 21 milion KM.

"Nakon što je završen pregovarački postupak, izabran je najpovoljniji ponuđač i preostalo je da se potpiše ugovor da bismo najkasnije do juna 2014. dobili širokočelnu opremu što bi nam dalo novih 250 hiljada tona proizvodnje uglja", istakao je Čosić.

To bi ujedno rudnik "Breza", po njegovim riječima, svrstalo u nivo najbolje opremljenih rudnika u Federaciji BiH, s najvećom jamskom proizvodnjom u regiji.

Čosić je istakao da je posljednje ulaganje bilo 1982. godine i da je tada nabavljena hidraulična podgrada i kombajn koji još rade. Uvjeti rada su, po njegovim riječima, teški i komplikovani i dešavaju se lakše i teže povrede radnika. S novom opremom, kako je naglasio, sigurnost bi bila na daleko većem nivou za sve zaposlene na otkopnim radilištima.

"U prva dva mjeseca smo, kao i prošle godine, pozitivno poslovali i taj trend namjeravamo zadržati. S ovom godinom pravimo iskorak kad je u pitanju planirana proizvodnja na pola miliona tona iz rudnika Breza", istakao je Čosić.

Naglasio je da su prošlu godini završili najboljom poslijeratnom proizvodnjom kada su prebacili plan za pet posto, povećali prihode, smanjili troškove, što je rezultiralo dobrim poslovnim rezultatom.

U RMU "Breza" je uposleno 1.250 radnika, a od toga je direktno vezano za poslove u rudarskoj jami oko 1.100 radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: