{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulaganje od milijardu eura u energetiku RS-a

F
2.12.2008. u 16:44
0
4
Ulaganje od milijardu eura u energetiku RS-a
0
Ulaganje od milijardu eura u energetiku RS-a
Delegacija njemačke kompanije „RWE Power AG“, koju je tokom razgovora danas u Banjoj Luci predvodio predsjednik uprave Gerd Jeger, zainteresovana je za saradnju s RS-om u svim sektorima energetike, u šta bi tokom desetak godina investirala više od jedne milijarde eura.
„Mi ovdje vidimo jednu jako dobru podlogu za dugoročno partnerstvo i za dugoročnu saradnju“, rekao je Jeger nakon sastanka s predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom i ministrom privrede, energetike i razvoja RS-a Slobodanom Puhalcem i dodao da kompanija RWE ima dugogodišnje iskustvo poslovanja u vezi s energetikom.

On je istakao da današnji sastanak predstavlja početak razgovora te da će u dva mjeseca biti sačinjen sporazum o saradnji koji će biti podloga za definiranje konkretnih projekata.

Ministar Puhalac izjavio je da je razgovarano s jednim od najozbiljnijih njemačkih partnera te da su evidentirani termo i hidropotencijali u energetskom sektoru kao oblast saradnje.

Podsjetivši da u RS-u, u posljednjih 25 godina, nije izgrađen
nijedan značajniji energetski objekt, Puhalac je rekao da postoji veliki broj pripremljenih studija, projekata i izvršenih pripremnih radova te da Vlada traži ozbiljnog partnera s kojim bi se krenulo u realizacju svega pomenutog.

Generalna direktorica Mješovitog holdinga „Elektroprivrede RS“ Branislava Milekić istakla je da je preduzeće na čijem je čelu u kompaniji RWE prepoznala firmu koja bi mogla da bude jedan od strateških partnera u razvoju energetskog sektora u RS-u.

„Elektroprivreda RS-a se priprema za velike poduhvate kada je u pitanju revitalizacija postojećih objekata, ali isto tako i za izgradnju novih objekata, čija je projektna dokumentacija u fazi izrade“, rekla je Milekić i dodala da u tom pogledu očekuje da bi RWE mogao biti ozbiljan partner „s kojim bismo ostvarili saradnju na izgradnji novih objekata, kako u hidroenergetskom sektoru, tako i kada je riječ o izgradnji novih blokova termoelektrana“.

Također, rekla je ona, očekuje se da bi RWE mogao biti dobar partner i kada je riječ o revitalizaciji prijenosne mreže u RS-u i rješavanju problema smanjenja distributivnih gubitaka.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Joakim Šmit te delegacija Privredne komore RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: