Teško stanje
0

Ukupni gubitak BHRT-a skoro 21 milion KM

SRNA
Predsjednica Upravnog odbora BHRT-a Marija Putica izjavila je da se ukupan gubitak iz proteklih godina u poslovanju ove medijske kuće približio iznosu od 21 milion KM.

Obrazlažući Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2009. godinu poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Putica je naglasila da visoka potraživanja BHRT-a ozbiljno opterećuju njegovo poslovanje.

Ona je istakla da će BHRT nastaviti poslovanje, a da pri tome neće uskraćivati pružanje usluga Federalnoj televiziji prema kojoj postoje značajna potraživanja, jer bi to onemogućilo dalje funkcionisanje tog javnog emitera.

Poslanik SDA Husein Nanić naveo je tokom rasprave da je gubitak u poslovanju BHRT-a u prošloj godini iznosio 6,6 miliona KM, te da je jasno da Upravni odbor i menadžment ove medijske kuće ne mogu samostalno otkloniti uzroke tih gubitaka.

Član Komisije za transport i komunikacije Predstavničkog doma Slavko Matić naglasio je da je prvi put u godišnjem izvještaju BHRT-a došlo do usaglašenog viđenja aktuelne situacije poslovodstva i Upravnog odbora.

"Stanje je i dalje teško. Postoje znatni finansijski gubici i znatna finansijska potraživanja od Federalne televizije koji nisu realno naplativi u skorijem periodu", istakao je Matić.

Matić je dodao da je Upravni odbor BHRT-a u izvještaju ocijenio da je poslovodstvo učinilo sve da u ovoj godini napravi dobar plan sanacije i finansijske konsolidacije ove medijske kuće.