Mikrokreditne organizacije
0

Ukupna aktiva više od 300 miliona KM

SRNA
Ukupna aktiva mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj /RS/ u prvom polugodištu ove godine iznosila je 309,1 miliona KM, od čega je 99 odsto aktiva mikrokreditnih društava, a jedan odsto mikrokreditnih fondacija, navodi se izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Mikrokreditne organizacije su u posmatranom periodu plasirale 257,8 miliona KM kredita, od čega 254,1 miliona KM čine sredstva dugoročnih kredita, a 21,7 miliona su kratkoročni krediti.

Organizacioni dijelovi mikrokreditnih organizacija koji posluju u RS, a čije je sjedište u Federaciji BiH /FBiH/ plasirali su sredstva u ukupnom iznosu od 222,1 miliona KM.

Organizacioni djelovi mikrokreditnih organizacija RS, koji posluju u FBiH, plasirali su sredstva u ukupnom iznosu od 63,4 miliona KM.

Ukupni kapital mikrokreditnih organizacija RS u prvom polugodištu ove godine iznosio je 63,4 miliona KM.

U izvještajnom periodu mikrokreditna društva su poslovala sa gubitkom od 1,9 miliona KM, dok su mikrokreditne organizacije ostvarile višak prihoda nad rashodima od 28.000 KM.

Sektor mikrokreditnih organizacija ima za osnovnu djelatnost mikrokreditiranje s ciljem poboljšanja materijalnog stanja korisnika kredita, povećanja zaposlenosti, pružanja podrške razvoju preduzetništva, sticanje dobiti i drugo, dok su njihovi korisnici uglavnom građani sa manjim prihodom i mala i srednja preduzeća.
Zakonom o mikrokreditnim organizacijama data je mogućnost njihovog organizovanja u mikrokreditna društva kao profitnih organizacija, akcionarska ili društva sa ograničenom odgovornošću i mikrokreditnih fondacija kao neprofitnih organizacija.