Distributivna trgovina u BiH
0

Ukupan promet za četvrti kvartal prošle godine iznosi 6,4 milijarde KM

SRNA
Ukupan promet distributivne trgovine u BiH za četvrti kvartal prošle godine iznosio je 6,404 milijarde KM što je za 4,7 odsto manje u odnosu na prethodni i više za 16,4 odsto u odnosu na isti kvartal 2009. godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najveće učešće u prometu ostvareno je u trgovini na veliko, 62,4 posto, potom slijede trgovina na malo 18,4 posto, te trgovina i održavanje motornih vozila i trgovina gorivima, 12,4 posto, dok je promet trgovine ostvaren u svim ostalim djelatnostima iznosio 6,7 posto od ukupnog prometa.

U trgovini na veliko ostvaren je ukupan promet od oko četiri milijarde KM, odo čega se 32,7 posto odnosi na trgovinu na veliko nepoljoprivrednim poluproizvodima i otpacima, 23,6 posto na ostalu trgovinu na veliko za vlastiti račun, 23,4 posto na trgovinu na veliko hranom, pićima i duvanom, a 20,3 posto se odnosi na ostale grane trgovine na veliko. 

Ukupan promet u trgovini na malo u četvrtom kvartalu prošle godine iznosio je 1,18 milijardi KM, od čega je u nespecijalizovanim prodavnicama ostvareno oko 622 miliona KM ili 52,7 posto. 

Ostala trgovina na malo novom robom u specijalizovanim prodavnicama učestvovala je sa 24,4 posto, trgovina na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim preparatima sa 12,8 posto, a sve ostale grane trgovine na malo učestvovale su sa 10,1posto.

U trgovini i održavanju motornih vozila i trgovini gorivima ostvaren je promet u iznosu od 793 miliona KM, dok je promet trgovačke robe u posljednjem kvartalu prošle godine ostvaren u preduzećima čija pretežna djelatnost nije trgovina iznosio  431 milion KM.