biznis
0

Ukrajina potpisala sporazum o članstvu u WTO-u

FENA
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko potpisao je u utorak u Ženevi sporazum o pristupanju Ukrajine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), nakon što je Glavno vijeće WTO-a odobrilo njezino članstvo.

S potpisivanjem dokumenta o pristupanju, na ceremoniji kojoj je prisustvovao i glavni direktor WTO-a Pascal Lamy, Ukrajina je okončala proces ulaska u ovu organizaciju koji je trajao punih 14 godina.

Juščenko je nakon ceremonije izjavio novinarima da "Ukrajina potpuno podržava pristupanje Ruske Federacije" ovoj organizaciji i izrazio nadu da će se to skoro dogoditi.

Formalno članstvo Ukrajine u WTO-u trebalo bi početi mjesec dana po ratifikaciji sporazuma u ukrajinskom parlamentu, što treba obaviti u roku od šest mjeseci, prenijele su agencije.

Prema procjenama stručnjaka, članstvo u WTO-u značit će pritiske na ukrajinske sektore potrošne robe i poljoprivrednih proizvoda koji su dosad uživali državnu zaštitu od strane konkurencije.

Ukrajinskim potrošačima bi članstvo zemlje u WTO-u trebalo donijeti za 10 do 40 posto niže cijene automobila, bijele tehnike i hrane, kada se ukinu sadašnje prepreke na uvoz strane robe.

S druge strane, i članice WTO-a mogu očekivati pojačanu konkurenciju proizvoda iz Ukrajine, prije svega metala, hemijskih proizvoda i poljoprivrednih sirovina.