biznis
0

UIOBiH: Za 120 miliona KM manje prihoda zbog smanjenja carina na robu iz EU-a

FENA
Uprava za indirektno oprezivanje BiH (UIOBiH) procjenjuje da će ove godine imati od 115 do 120 miliona KM manje prihoda zbog smanjenja carina na uvoz iz zemalja Evropske unije nakon što naša zemlja potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.

Istovremeno treba imati u vidu da najveći dio trgovinske razmjene Bosna i Hercegovina ipak obavlja sa susjednim zemljama.

U UIO-u BiH su za Fenu istaknuli da pored svih prednosti koje donosi takav status, jasno je i da će SSP uticati na ubiranje carinskih prihoda budući da se za većinu roba koje se uvoze iz EU-a smanjuju ili ukidaju carine.

Prema podacima za proteklu godinu Uprava je prikupila 459 miliona KM carina za robe uvezene iz EU-a.

Privremeni dio SSP-a koji se odnosi na trgovinu stupa na snagu prije ratifikacije i službenici Uprave već više od mjesec dana vrše intenzivne pripreme i prilagodbe u informacijskom sistemu i UIO će kao institucija u potpunosti biti spreman za njegovu provedbu.

Ovisno o vrsti proizvoda carinske stope će se smanjiti na 90 posto, 75 posto ili 50 posto od sadašnjeg iznosa, a za neke proizvode će se potpuno ukinuti.

U UIO-u su napomenuli i da se smanjenje carinskih stopa odnosi isključivo na robu porijeklom iz EU-a, a ne svu robu koja se uvozi iz EU-a (za veliku količinu roba porijeklom iz drugih dijelova svijeta vrši se reeksport preko EU-a). I ovo će značiti više angažiranja službenika UIO-a oko provjere dokumentacije i utvrđivanja porijekla robe.

Naglašeno je i da usprkos kratkoročnim negativnim efektima na prihode, ovakvi sporazumi uvijek donose dugoročne koristi, a jedna od koristi koju je realno očekivati za građane BiH bi trebalo biti i smanjivanje cijena za proizvode iz EU-a na koje se smanjuju ili potpuno ukidaju carine.