biznis
0

UIOBiH protiv uvođenja nulte stope PDV-a

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH je protiv uvođenja nulte stope PDV-a na široki spektar proizvoda jer je to u suprotnosti sa 6. i 12. direktivom Evropske unije, izjavio je danas Feni portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

Trenutno u Zakonu o PDV-u u BiH, podsjetio je, postoji nulta stopa samo na izvoz dobara, što je u skladu s direktivama EU.

„Uvođenjem nulte stope PDV-a na veliki broj artikala otvorila bi se i velika mogućnost manipulacija u samom sistemu PDV-a, a prihodi na jedinstvenom računu bi znatno opali, jer bi u tom slučaju zahtjevi za povrat PDV-a od poreznih obveznika sigurno porasli”, naglasio je Kovačević, komentirajući najnovije inicijative nekih stranka u RS-u i BiH za uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove, đubriva i drugo.

Direktive EU predviđaju da mogu postojati dvije stope PDV-a. U tom slučaju niža stopa ne može biti ispod pet posto. Nižom stopom obično su oporezovani osnovni prehrambeni proizvodi, lijekovi i štampa.

Uprava za indirektno oporezivanje je još u maju 2007. na zahtjev premijera Nikole Špirića, dostavila Vijeću ministara BiH analizu dešavanja ukoliko stope za neke proizvode budu smanjene.

Analiza je pokazala da će uvođenje diferencirane, niže stope na osnovne životne namirnice značiti i smanjenje prihoda budžetima na svim nivoima od 170 miliona KM godišnje.

“Usvajanje inicijative za uvođenje nulte stope PDV-a na veliki broj proizvoda, značilo bi još manje prihode, a to bi moglo ugroziti izvršenje svih budžeta u ovoj godini”, naglasio je portparol UIO BiH.

Ukoliko se u BiH želi uvesti diferencirana stopa PDV-a, Upravi za indirektno oporezivanje potrebno je, pojasnio je, nekoliko mjeseci da se kvalitetno pripremi.

Pripreme podrazumijevaju prilagođavanje informacionog sistema u UIO, obuku kadrova i poreznih obveznika, kao zapošljavanje dodatnog broja inspektora u UIO.