biznis
0

UIOBIH: Fiskalizacija logičan korak ka povećanju porezne discipline u BiH

FENA
U Upravi za indirektno oprezivanje BiH (UIO BiH) smatraju da bi uvođenje fisklanih kasa bio logičan korak za daljnje povećanje discipline poreznih obveznika nakon primjene Zakona o PDV-u u Bosni i Hercegovini.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević prenio je za Fenu i mišljenje Uprave da još uvijek postoji veliki broj obveznika koji ne evidentiraju sav ostvaren promet i tako izbjegavaju da pređu prag u iznosu od 50.000 KM oporezivog godišnjeg prometa, što predstavlja zakonsku obavezu za registraciju u sistem PDV-a.

„Smatramo da bi najbolje rezultate dalo uvođenje fiskalnih kasa na cijelom teritoriju BiH, dakle u oba entiteta i u Distriktu Brčko, a na taj bi način i svi porezni obveznici bili u ravnopravnom položaju“, naglasio je Kovačević.

Uvođenje fiskalnih kasa ne bi trebalo ograničiti samo na PDV-e obveznike, već bi, prema mišljenju UIO BiH, ove kase trebali imati svi obveznici, dakle svi pravni subjekti i preduzetnici koji su kod nadležnih organa registrovani za obavljanje određene djelatnosti, a koji prema zakonu imaju obavezu da evidentiraju promet u maloprodaji.

„Budući da Uprava u ovom trenutku ima nadležnost samo za kontrolu PDV-e obveznika, smatramo da bi se u cijeli proces trebale uključiti i entitetske porezne uprave“, precizirao je Kovačević.

Uprava za indirektno oporezivanje je prije više od godinu dana proslijedila Upravnom odboru UIO prijedlog Zakona o fiskalnim kasama u Bosni i Hercegovini, koji je urađen prema istom zakonu koji primjenjuje susjedna Republika Srbija.

Tada su članovi Upravnog odbora UIO rekli da je to pozitivna inicijativa, ali su smatrali da su potrebne dodatne analize oko mogućeg uvođenja fiskalnih kasa, posebno imajući u vidu efekte koji su ostvareni u susjednim zemljama: Republici Srbiji, koja je uvela fiskalne kase i Republici Hrvatskoj, koja nije uvela fiskalne kase.