biznis
0

UIOBiH: FBiH umanjeni prihodi u korist duga prema RS-u

FENA
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH donio je na sjednici jučer u Sarajevu Odluku o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza s jedinstvenog računa za novembar i decembar 2007. godine.

Prema ovoj odluci koeficijenti za raspodjelu prihoda prema entitetima i Distriktu Brčko ostat će isti kao i u prethodna četiri mjeseca: Federacija BiH 64,58, Republika Srpska 31,87 i Distrikt Brčko 3,55 posto.

Predsjedavajući Upravnog odbora UIO Piter Nikol danas je dao nalog Upravi za indirektno oporezivanje da od idućeg ponedjeljka ova institucija umanji raspodjelu prihoda Federaciji BiH, a u korist Republike Srpske i Distrikta Brčko, da bi se implementirala Odluka o konačnom poravnanju raspodjele prihoda u 2005. godini.

Uprava ovu instrukciju vršit će na dnevnoj osnovi počevši od idućeg ponedjeljka u narednih 30 radnih dana, zaključno s 30. novembrom.

Podsjećamo, u skladu s Odlukom Upravnog odbora UIO od 26. juna 2007. zasnovanoj na Izvještaju o raspodjeli prihoda u 2005., a koji je uradila neovisna revizorska kuća "Deloitte", Federacija BiH je dužna vratiti 29.016.932 KM, od toga Republici Srpskoj 26.879.832, a Distriktu Brčko 2.137.101 KM. Ovi će iznosi u budžete Republike Srpske i Distrikta Brčko biti doznačeni u periodu od 30 radnih dana zaključno s 30. novembrom, čime će konačno biti riješeno pitanje raspodjele prihoda u 2005.

Upravni odbor će na sjednici 30. oktobra u Banjoj Luci raspravljati o uspostavi trajne metodologije za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza prema entitetima. Kao rok za rješenje trajne metodologije raspodjele prihoda od indirektnih poreza određen je 20. decembar.

Upravni odbor UIO donio je i Odluku o investiranju pet miliona KM u granične prijelaze. Tako će za rješavanje problema graničnog prijelaza Bosanska Gradiška Uprava za indirektno oporezivanje investirati 4.600.000, a po 200.000 KM u granične prijelaze Gorica i Užljebić.

Upravni odbor UIO odobrio je i prijedlog mogućih carinskih koncesija u okviru pregovora za pristupanje Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).