Namirenje duga
91

UIO prodala još četiri tramvaja GRAS-a tešanjskoj firmi Eko-servis za 42.500 KM

Piše: Dž. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) prodala je još četiri tramvaja GRAS-a kako bi namirila dug koji ovo preduzeće ima prema UIO. Tramvaje je kupila firma Eko-servis iz Tešnja.

Glasnogovornik UIO Ratko Kovačević govori nam kako su prihvatili ponudu tešanjske firme jer je bila najbolja.

Naime, Eko-servis je za tri tramvaja ponudio cijenu od 10.500 KM, a za četvrti tramvaj cijenu od 11.000 KM.

"Kupac je dužan da iznos od 42.500 KM, to jest prodajnu cijenu, kao i obračunati iznos PDV-a u iznosu od 7.225 KM uplati na III grupu računa u skladu s Pravilnikom o uplaćivanju indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje UIO", kazao nam je Kovačević.

Foto: UIO
Foto: UIO

Podsjećamo, UIO je na pretposljednjoj aukciji uspjela prodati šest tramvaja za 50.000 KM. Tada je Eko-servis odustao od javne aukcije zbog povećanja cijena za šest tramvaja po 100 KM, a tramvaji su "otišli u ruke" Čelik-prometa iz Visokog.

Direktorica Eko-servisa Lejla Sadiković nije nam mogla odgovoriti na pitanje šta će uraditi s tramvajima.

"Mi smo firma koja se bavi proizvodnjom, sakupljanjem i recikliranjem sekundarnih sirovina. Još nismo sigurni šta ćemo dalje s tramvajima jer imamo nekoliko opcija. U pregovorima smo s GRAS-om i imamo tu neke kombinacije. Nakon što radnici tešanjske firme pregledaju tramvaje, ustanovit će da li su u voznom stanju", rekla nam je Sadiković.

Podsjećamo, najveći dužnik po osnovu PDV-a trenutno je preduzeće GRAS s ukupnim dugom u iznosu od 26,5 miliona KM. Od toga se na osnovni dug odnosi 18,5 miliona KM, a ostatak od osam miliona KM na zakonsku zateznu kamatu. Ukupni dug GRAS-a po osnovu poreza, doprinosa i taksi iznosi 139 miliona KM.

Još nije poznato da li će UIO i u budućnosti nastaviti s prodajom GRAS-ovih tramvaja.