Veliki gubici
0

Ugrožena likvidnost banjalučke "Toplane"

FENA
Gubici banjalučke "Toplane" premašili su vrijednost njenog kapitala.

Da je ugroženo održavanje likvidnosti tog komunalnog preduzeća u najvećem gradu RS-a, upozoreno je i u nezavisnom revizorskom izvještaju za 2010.godinu.

"Kratkoročne obaveze su značajno veće od kratkoročnih potraživanja čime je ugrožena finansijska stabilnost ovog preduzeća i održavanje likvidnosti. Osnovni kapital iznosi 19.648.609 KM, a ukupni gubitak 39.212.420 KM, što znači da je gubitak veći od osnovnog kapitala", navodi se u revizorskom izvještaju.

U bilansu stanja u aktivi je iskazan gubitak iznad kapitala u iznosu od 1.108.880 KM.

U toku obavljanja revizije uprava "Toplane" je, kako navode revizori, dokumentovala odluke Skupštine akcionara o pokriću gubitka od 2005. do 2010.koje su se odnosile na pokriće gubitka dotacijom na ime dispariteta cijena grijanja, ali koje nisu provedene od nadležnih institucija.

Revizori su pozvali menadžement da preduzme konkretne mjere radi pokrića formiranog gubitka, koji može imati uticaja na stalnost poslovanja "Toplane".

Gubitak iznad visine kapitala u ovom preduzeću pokušavaju da opravdaju visokom cijenom mazuta.

Visoka je i cijena grijanja u Banjoj Luci i po kvadratnom metru iznosi 1,35 s PDV-om, a računi se plaćaju tokom cijele godine.