biznis
0

Ugovorene 34,3 milijarde dolara zajmova u Svjetskoj banci

FENA
Tokom 2007. fiskalne godine, koja se završila 30. juna, Grupa Svjetske banke je ugovorila 34,3 milijarde američkih dolara zajmova, grantova, investicija u udjele i garancija sa svojim članicama i privatnim poslovnim djelatnostima u zemljama koje su njene članice, 2,7 milijardi dolara (7,8 posto) više u odnosu na 2006. fiskalnu godinu.

Kako je saopćeno iz Svjetske banke primaoci koriste ta sredstva u okviru više od 620 projekata dizajniranih za prevazilaženje siromaštva i jačanje rasta na primjer, unaprjeđenjem obrazovnih i zdravstvenih usluga, promocijom razvoja privatnog sektora, izgradnjom infrastrukture i jačanjem upravljanja i institucija.

"Tokom 2007. fiskalne godine, Grupa Svjetske banke je obezbijedila više od 34 milijarde dolara financijske pomoći za zemlje u razvoju za investiranje u praktične planove za prelazak iz siromaštva u prosperitet", rekao je predsjednik Grupe Svjetske banke Robert B. Zoellick.

Po njegovim riječima s obzirom na velike potrebe različitih zemalja u razvoju, Grupa Svjetske banke može svoj kapital staviti u funkciju ljudi stvaranjem razvojnih rješenja za sve.

"To bi pomoglo da se unaprijedi inkluzivna i održiva globalizacija", dodao je Zoellick.

Institucije Grupe Svjetske banke koje su doprinijele ovom financijskom ishodu su: Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), koja obezbjeđuje financiranje, proizvode upravljanja rizikom i druge financijske usluge svojim članicama; Međunarodna asocijacija za razvoj (IDA), koja daje beskamatne zajmove i grantove najsiromašnijim zemljama; Međunarodna financijska korporacija (IFC), koja ulaže u udjele i daje zajmove, garancije i savjetodavne usluge poslovnim djelatnostima iz privatnog sektora u zemljama u razvoju i agencije Grupe Banke za osiguranje od političkog rizika, Multilateralna agencija za garanciju investicija (MIGA).