Udruženje Limes
0

Uganda i Lesoto konkurentniji od BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon što je Svjetski ekonomski forum objavio "Izvještaj o konkurentnosti 2009.-2010.", Udruženje inžinjera "Limes" pozvalo je Nikolu Špirića da 'u ime boljih vremena i boljih vrijednosti za državu da ostavku na mjesto predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH'.

Svjetski ekonomski forum (WEF) u svom istraživanju ocjenjivao rad vlade, otvorenost za inovacije, saobraćajnu i telekomunikacijsku infrastrukturu, zaštitu intelektualnih prava i drugih segmenata privredovanja. Izvještaj je pokazao da je naprimjer država kao što je Ugande koja 63 različite etničke skupine bolje pozicionirana na listi konkurentnosti od BiH.

"Egzaktni pokazatelji da i druge, gore nerazvijene države sa mnogo više etničkih skupina mogu bolje funkcionirati i bolje se nositi sa globalizacijskim manirima potvrđuje nesposobnost naših političara na čelu sa Nikolom Špirićem koji nas je na listi konkurentnosti pozicionirao na 109. mjesto", navode u Udruženju Limes.

Dio liste iz izvještaja konkurentnosti izgleda ovako:

Bangladeš 106 Lesoto 107 Uganda 108 Bosna i Hercegovina 109 Kambodža 110

Kamerun 111 Zambija 112 Venecuela 113 Gana 114 Nikaragva 115

"Nijedna neman nije izazvala veću sablazan u BiH koliko materijalizam i borba za fotelje. Zato pozivamo sve zaštitnike "zdravog razuma" koji vode ovu državu da daju ostavke ili da se istinski založe da se vitalni nacionalni interesi kao pakosna okolnost koja je pogodila našu državu i koja obesnažuje struku i nauku kao i njen progres iskorjene u bilo kakvim ozbiljnim državnim rasuđivanjima", stoji u reagovanju Udruženja Limes kojeg potpisuje predsjednik Smail Omeragić.

Podsjećanja radi, u odnosu na prošlogodišnji izvještaj BiH je pala za dva mjesta, te umjesto 107. pozicije zauzima 109. mjesto, od ukupino 133 zemlje na rang listi.