biznis
0

Ugalj će skloniti naftu sa mjesta prvog svjetskog energenta

FENA
Ugalj, koji je najveći „krivac“ za emisiju gasova sa efektom staklene bašte, sklonit će naftu sa mjesta prvog svjetskog energenta za deset godina.

„Zahvaljujući obilnim izvorima i neutoljivoj gladi za električnom energijom brzorastućih ekonomija, ugalj je u prvoj deceniji 21. vijeka činio gotovo polovinu svjetske potražnje za energijom“, piše Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom izvještaju, prenose svjetske agencije.

Nove svjetske ekonomske sile kao što su Indija, a najprije Kina, „zaslužne“ su za taj porast, piše IEA i napominje da se i Evropa sporo rješava zavisnosti od uglja, uprkos upozorenjima ekologa.

U svojoj studiji IEA razmatra razvoj tržišta uglja u idućih pet godina.

„Udio uglja kao energenta u svijetu svake godine raste i ukoliko se ne dogodi promjena u sadašnjoj politici, ugalj će dostići naftu za deset godina“, upozorila je Maria van der Hoeven iz IEA-e.

Tržište uglja IEA poistovećuje sa Kinom. „Ugalj je Kina. Kina je ugalj“.

Azijski ekonomski gigant stalno otvara nove elektrane na ugalj i njihova prošlogodišnja potrošnja ovog energenta činila je 46,2 posto svjetske potrošnje uglja. Već 2014. preći će granicu od 50 posto. Kina svake godine troši više uglja nego sve ostale države zajedno.

Ali Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) očekuje da će potražnja za ugljem porasti svuda u svijetu, osim u Sjedinjenim Državama, gdje raste potražnja za gasom iz škriljaca.

IEA ocjenjuje da bi samo izrazit pad cijene gasa mogao da smanji potražnju za ugljem. Napominje da je veliki skok američkog izvoza, najpijre u Evropu, smanjio cijenu uglja u Evropi sa 130 dolara po toni iz 2011., na 85 dolara u maju 2012, prenose agencije.