Prognoza Airbusa
0

Udvostručava se broj putničkih aviona

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj putničkih aviona širom svijeta udvostručiće se u narednih 20 godina, navodi se u danas objavljenoj prognozi proizvođača "Airbus".

Broj ukupno proizvedenih aviona sa više od 100 sjedišta porašće sa 15.000 ove godine na 31.000 do 2030. godine, a tome će najviše doprinijeti rast obima avio-saobraćaja u Kini, SAD i Njemačkoj, dodaje se u prognozi.

"U narednih 20 godina, potražnja za avionima u azijsko-pacifičkom regionu biće veća za 34 odsto, a u Evropi i Sjevernoj Americi po 22 odsto", objavio je "Airbus" u svom godišnjem izvještaju o budućnosti avionske industrije.

Ovaj proizvođač procijenio je da će kompanije koje nude prevoz po niskim cijenama imatu udio od 19 procenata u svjetskom avio-saobraćaju do 2030. godine. One danas zauzimaju pet odsto tržišta.

"Airbus" prognozira da će broj ljudi iz srednje klase koji putuju avionima porasti sa 1,84 milijardi ove godine na skoro pet milijardi do 2030. godine.

Ova evropska firma, koja proizvodi A380, najveći putnički aviona na svijetu, vjeruje da će broj interkontinentalnih letova biti utrostručen u narednih 20 godina.