|

Udruženje "U plusu": Finansijska edukacija mladih

Udruženje "U plusu": Finansijska edukacija mladih
0
Klix.ba
16.1.2014. u 15:16
3
komentara
0

dijeljenja
Udruženje "U plusu": Finansijska edukacija mladih
Postati finansijski pismen znači posjedovati neophodne informacije, znanja i vještine potrebne za stvaranje pravilnog stava i ponašanja u cilju postizanja finansijske dobrobiti.
Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama "U plusu" je u proteklom periodu organiziralo besplatne edukativne radionice namijenjene mladim građankama i građanima, u životnoj dobi od petnaest do osamnaest godina.

Putem besplatnih edukacija mladi su informirani i motivirani da počnu razvijati navike štednje, da se informiraju o korištenju kredita i kreditnih kartica, da prepoznaju vlastite potrebe u pogledu otvaranja štednje ili tekućeg računa, da osmišljeno biraju finansijsku instituciju, da spoznaju način funkcioniranja finansijskih institucija i da stalno uče kako bi vješto i odgovorno upravljali ličnim budžetom i time ostvarili svoje planove.

Kako bi edukativni proces bio upotpunjen, u okviru projekta "Socijalno i ekonomsko osnaživanje žena i djevojaka u BiH kroz finansijsku edukaciju“ kojeg implementira Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama “U plusu” uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH organizirani su i kvizovi za djevojke u cilju provjere naučenog i isticanja važnosti finansijske pismenosti uopće.

Evo i nekoliko paraktičnih i korisnih savjeta za one koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati spomenutim edukacijama, kako bi i oni postali vještiji u raspolaganju vlastitim novcem:
• Evidentirajte svakoga mjeseca eventualne prihode (npr. stipendiju, džeparac, novčani poklon) i rashode (npr. užinu, kartu za kino, izlet) i time stvorite uvid u vaše realne mogućnosti koje će biti osnov planiranja za ostvarenje određenog cilja;
• Sakupljajte „sitniš“ koji Vam često smeta po džepovima, iznenadit će te se nakon određenog perioda koliko novca ste skupili;
• Nastojte novac odvajati za štednju, makar to bilo i simbolično, jer ćete imati mogućnost da sutra lakše podnesete "nepredviđene" troškove;
• Razmislite o kupovini potrebnih stvari kada su sniženja, akcije ili rasprodaje;
• Kupujte ono što vam je potrebno, a ne samo da biste se hvalili prijateljima;
• Nastojte nositi u školu užinu od kuće, jer novac koji ste planirali potrošiti na sendviče možete štediti (npr. za ekskurziju);
• Druženja po kafićima zamijenite sa društvenim aktivizmom, time ćete smanjiti troškove i na koristan način upotrijebiti slobodno vrijeme;
• Budite odgovorni prema kućnom budžetu, počevši od gašenja svjetala u prostorijama u kojima ne boravite ili zatvaranjem vode kada perete zube.
• Nastojte ne tražiti uvijek novac od roditelja, počnite stvarati radne navike obavljanjem manjih poslova za vrijeme trajanja školskog raspusta.

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta "Socijalno i ekonomsko osnaživanje žena i djevojaka u BiH kroz finansijsku edukaciju", kojeg provodi Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama "U plusu" uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u tekstu su isključiva odgovornost Udruženja "U plusu" i ne odražavaju stanovišta naših donatora niti organizacija koje nam daju podršku.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...