{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje poslodavaca u FBIH: Neosnovane tvrdnje da želimo eksploatisati radnike

8.9.2015. u 14:21
7
18
Udruženje poslodavaca u FBIH: Neosnovane tvrdnje da želimo eksploatisati radnike
7
Udruženje poslodavaca u FBIH: Neosnovane tvrdnje da želimo eksploatisati radnike
Udruženje poslodavaca (UP) u FBIH danas je uputilo Savezu samostalnih sindikata BIH Prijedlog radnog teksta - Opšteg kolektivnog ugovora i Prijedlog Protokola za vođenje pregovora za zaključivanje Opšteg kolektivnog ugovora, saopšteno je iz ovog udruženja.
"Imajući u vidu da član 182. Zakona o radu (Sl. novine FBIH broj: 62/15) propisuje da se važeći kolektivni ugovori moraju uskladiti sa Zakonom u roku od 120 dana od dana njegovog stupanja na snagu, UP FBIH je reagovalo bez odlaganja i sačinilo prijedlog novog Općeg kolektivnog ugovora, u želji da se izbjegne pravna praznina u primjeni kolektivnih ugovora. Ovim činom pokazujemo društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost", navodi se u saopštenju.

Ističu da žele da ukažu na neosnovanost tvrdnji da UP FBiH želi da se ukinu kolektivni ugovori i da eksploatiše radnike.

"Samo striktno dogovorena pravila ponašanja, koja će se obostrano poštovati, ujednačen nivo zaštite prava radnika i međusobno uvažavanje između poslodavaca i radnika, može odvesti do ekonomskog rasta, a time i do porasta standarda života i povećanja radničkih prava", dodaje se u saopštenju.

Od socijalnih partnera očekuju da se pregovori vode u dobroj vjeri i namjeri uz uzajamno uvažavanje i raspravu zasnovanu na argumentima.

"Prilikom razgovora mora se voditi računa o minimumu socijalne zaštite radnika ali i o dostignutom stepenu ekonomskog razvoja i nivou produktivnosti naše privrede. Sigurni smo da je to neophodan preduslov za postizanje dogovora, na zadovoljstvo našeg članstva i članstva SSSBiH. Na taj način pokazat ćemo našu spremnost i sposobnost da rješavamo i najteže probleme, u opštedruštvenom interesu te poslati pozitivnu poruku najširoj javnosti i domaćim i stranim institucijama da poslodavci žele sistemsko rješenje koje će štititi dobrog radnika i odgovornog poslodavca", zaključuje se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: